[Waar komt jouw passie voor de natuur vandaan?]
,,In mijn jeugd leek de natuur om ons heen vanzelfsprekend; iets dat we nodig hebben en dus zorgen we er met zijn allen goed voor. Later werd me steeds duidelijker dat we die mooie natuur vaak voor lief nemen en we door onze manier van leven een steeds grotere druk uitoefenen op die natuur. Technologie lijkt voor de jeugd belangrijker dan beleven en ervaren hoe mooi de natuur is en hoe deze zorgt dat wij blijven voortbestaan. De natuur om ons heen is onze basis en die mogen we nooit vergeten. We mogen haar wel eens wat meer aandacht geven en dankbaar zijn.”

[Wat spreekt jou zo aan om met de natuur en met dieren bezig te zijn?]
,,Juist de puurheid die de natuur en de dieren uitstralen maken dat ik graag werk bij het Natuurcentrum. Het is een manier van terugkijken naar de basis en zien wat nu echt belangrijk is in het leven. Dat in combinatie met de kinderen die met hun ouders op bezoek komen om even uit het dagelijks leven te stappen maken het Natuurcentrum voor mij de ideale plek om te zijn.”

[Het centrum doet veel met duurzaamheid. Waarom vind je dit thema zo belangrijk?]
,,Als we met de aarde en ons verbruik blijven omgaan zoals we dat nu doen, dan weet ik niet wat er over 100 jaar van de aarde over is. En deze aarde waar wij op leven is al zolang goed voor ons, wie zijn wij dan om deze te verpesten? Juist door nu volop in te zetten op zo duurzaam mogelijk leven wordt het voor de volgende generaties vanzelfsprekend. We zien het nu op het Natuurcentrum met het project Eco-schools waarbij een Eco-team bestaande uit leerlingen meedenkt in aanpassingen die een school kan doen om duurzamer te worden. Voor deze kinderen is de vraag eerder ‘waarom zouden we niet ons afval scheiden en het licht uitdoen als we een kamer uit gaan?’ dan ‘waarom wel?’. Door die basis te kunnen leggen en een voorbeeld te zijn op het gebied van duurzaamheid hoop ik dat wij met het Natuurcentrum onze bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere wereld.”

[Ben je in je dagelijks leven ook bezig met duurzaamheid?]
,,In het dagelijks leven ga ik lekker wandelend naar mijn werk waar het heel prettig voelt om te werken in een omgeving waar alles al zover is aangepast op duurzaamheid; Led verlichting, zonnepanelen op het dak, zo min mogelijk afval zowel in de keuken als op kantoor. Juist door midden in de ‘natuur’ te werken blijf je je bewust van het nut om duurzame keuzes te maken. En hoe makkelijk is het om het licht en je computer uit te doen als je weggaat of de thermostaat een paar graden lager in te stellen? Allemaal kleine dingen die een grote bijdrage kunnen leveren.”

door Eline Lohman