'75 jaar vrijheid langs Merwede en Giessen': dat is de titel van de nieuwste pennenvrucht van de historische vereniging. Alie van Lopik-de Jong heeft het boekje samengesteld en haar man heeft het vormgegeven, vertelt Alie over het boekje. ,, Ik ben bestuurslid van de Historische Vereniging en tevens eindredacteur van het Mededelingenblad dat twee maal per jaar verschijnt. Een enkele tekst in dit boekje heb ik zelf geschreven, maar de rest heb ik samengesteld uit het weekblad Rondom de Giessen dat na de Tweede Wereldoorlog weer in deze regio verschenen.”

ONDERWERPEN Er komen allerlei onderwerpen voorbij in het boekje. Zoals De Ruiter’s Boekhandel. Alie: ,,In de Peulenstraat in Hardinxveld-Giessendam was een boekhandel gevestigd, De Ruiter's Boekhandel en de eigenaar was tevens de uitgever van het weekblad Rondom de Giessen, de voorganger van De Merwestreek. Na het eerste oorlogsjaar voelde hij zich genoodzaakt te stoppen omdat hij niet onder de censuur van de Duitsers wilde vallen. Na de oorlog startte hij de krant weer op en wel op 15 juni 1945. De Historische Vereniging heeft alle leggers van deze kranten geschonken gekregen, al vanaf eind 19e eeuw tot de jaren 50 van de vorige eeuw.”

Alie heeft heel uurtjes uitzoekwerk achter de rug, want er moesten keuzes worden gemaakt in het vele aanbod aan informatiebronnen. ,,In dit boekje heb ik een keuze gemaakt uit de artikelen vanaf de herstart van de krant na de oorlog op 15 juni tot en met 7 september 1945. Waarom 7 september als laatste datum? Daarin wordt nog verslag gedaan van de eerste Koninginnedagfeesten die eind augustus gehouden zijn, de verjaardag van koningin Wilhelmina. Dat vond ik een mooie afsluiting van het boekje. Ook heb ik mij beperkt tot het hoofdnieuws, dat dikwijls een commentaar op het wereldnieuws is, geschreven door de hoofdredacteur en ik heb alleen artikelen genomen met nieuws uit Hardinxveld en Giessendam. Sliedrecht en Giessenburg heb ik niet meegenomen.”

EYEOPENER Het verhaal van de oorlog en de bevrijding als het ware herbeleven via het boek, vindt Alie iets heel moois. ,,Het is een eyeopener om te lezen hoe flexibel men weer oprijst uit de as. Men viert weer feest, men zet de schouders er weer onder, ook voor anderen die het moeilijker hebben gehad in de oorlog. Het opvallende is dat in deze coronatijd vergelijkbare situaties naar voren komen. Het Rode Kruis dat overal een helpende hand biedt, de saamhorigheid, de creativiteit om niet linksom maar ook rechtsom dingen voor elkaar te krijgen.”

De 810 leden van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam hebben het boekje gratis ontvangen. Er is ook nog een aantal boekjes in de vrije verkoop. Een boekje kan besteld worden via de website www.hv-hardinveld-giessendam.nl of via info@hv-hardinxveld-giessendam.nl. Het boekje kost €8,50.

door Eline Lohman