Als stralend middelpunt zit ze middenin de winkel: Annie Klopper-Bot (86). Ze kon haar ogen niet geloven toen ze haar naam in deze krant zag, in een oproep van wie de bonnen zijn die Jeffrey van Mourik terugvond in de zaak. ,,Mijn zus wees me erop en ik was heel erg verbaasd. Ik heb me gemeld en nu zit ik hier, met die oude oorlogsbon in mijn hand. Ik zie aan het handschrift van mijn vader dat dit echt onze bon is. Ik was destijds tien jaar oud. Ik herinner me het kopen van de schoenen niet, maar wel dat mijn vader nieuwe schoenen had voor mij.”

Die schoenen kan Annie zich ook nog voor de geest halen. ,,Wij noemden ze ‘kleppers’: houten schoenen met leren riempjes. Je moest er heel zuinig op zijn. Begin februari 1945 moesten we vijf dagen achter elkaar lopen, naar Opperdoes in Noord-Holland, waar we familie hadden. Ik weet nog dat ik precies die schoenen aan had, die we bij Van Mourik gekocht hadden. Het regende alle vijf de dagen, de schoenen waren kletsnat, maar ik heb geen blaren gehad!”

De Sliedrechtse vindt het mooi dat ze nu de bon terug heeft. ,,Heel leuk. Vooral omdat ik het nog zo goed weet van die schoenen – ik zie ze zo voor me.”

De zoektocht naar eigenaren of familieleden van de schoenenbonnen is erg meegevallen, vindt winkeleigenaar Jeffrey. ,,We hebben 12 familieleden en eigenaren gevonden. Er leven nog vier mensen, voor zover ik weet. De reacties waren heel enthousiast. Eén vrouw was in tranen en vertelde over de Hongerwinter en het zoeken naar eten. Het voelt goed dat ik de bonnen nu terug kan geven.”

Met dat laatste is ook Ad van Willigen (71) verguld. De Sliedrechter belde als eerste naar Van Mourik om zich te melden voor zijn bon. ,,Die is van mijn oma. Zij is geboren in 1875 en overleden in 1953. Zelf ben ik uit 1949, dus ik was vier jaar en heb niet veel herinneringen aan mijn oma. Maar ik herkende het adres, aan de Merwestraat, daar ben ik opgegroeid. Ik vind de actie van Van Mourik heel uniek. Zo bijzonder dat Jeffrey per toeval de bonnen ontdekte. Echt speciaal dat ik na zoveel jaar de schoenenbon van mijn oma ontvangen heb.”

door Eline Lohman

Eline Lohman
Foto: Eline Lohman
Ad van Willigen.