,,We gaan nu niet langs bij de mensen", vertelt Laura van der Heide, coördinator Buurtbemiddeling. ,,Mensen hebben mij als eerste aan de telefoon. En nu in deze tijd probeer ik meer tijd aan deze gesprekken te besteden. Ik wil echt alles eruit halen. Je merkt aan de telefoon dat mensen gewoon hun hart willen luchten vaak."

In Hardinxveld zit de buurtbemiddeling nog in de opstartfase. De coördinator laat weten dat voorheen iedereen wat deed. Zowel de politie, als de gemeente en de woningbouw bemiddelde bij burenruzies. Nu is het allemaal op een plek bij Buurtbemiddeling. ,,We hebben nu in Hardinxveld vier en misschien vijf bemiddelaars. Zij moeten nog wel opgeleid worden. Ook nu gaat dat wat anders. Ik probeer ze al te helpen en te coachen."

Van der Heide laat weten: ,,Voorlopig gaan we niet langs de mensen. Dus we moeten andere oplossingen bedenken. Ook met de bemiddelaars. Zij kunnen ook mailen met de beide partijen of eventueel beeldbellen. Bij het telefonisch contact met een cliënt draag ik verschillende oplossingen voor. Je moet er toch samen met je buren proberen uit te komen. Het is prettig als het een oplossing is waar iedereen het mee eens is. Ik stel bijvoorbeeld voor dat mensen zelf in gesprek gaan met hun buren en vertellen wat hun precies dwars zit. Vaak weten de buren niet eens dat een bepaald iets ergernis bij de ander opwekt. Erover praten helpt." Ook geeft de coördinator andere oplossingen mochte het praten niet helpen of dat men het eng vindt om de buren op iets aan te spreken. ,,Je kan ook een brief schrijven aan de buren. Dan kun je langer erover nadenken hoe je dingen verwoord. De buren moeten uiteindelijk samen tot een oplossing komen."

Tijdens deze thuisblijffase door de coronavirus en het mooie weer komen er toch veel klachten binnen bij Buurtbemiddeling. ,,Veel zaken waren al bekend, maar we krijgen opvallend veel nieuwe klachten. De meest gehoorde klachten zijn wel overlast van muziek en de trap op- en aflopen. En nu met het mooie weer zijn veel kinderen buiten. Dat is ook wel een ergernis. Maar denk eraan dat ouders het nu ook zwaar thuis hebben."

Tips om burenruzies tegen te gaan heeft Van der Heide ook. ,,Zorg dat je dingen bespreekbaar maakt. Probeer met elkaar te praten en wees tolerant naar elkaar. Maak af en toe een praatje met elkaar en vraag hoe het met ze gaat. En een appje naar elkaar toe kan al veel schelen. Leg uit dat je met iets bezig bent wat veel lawaai maakt. Dan is er vaak meer begrip."

Info: Buurtbemiddeling@meeplus.nl of 078-7508900.

door Esther Coumans