,,Ik ben opgeleid als verpleegkundige”, begint Anita Nederveen haar verhaal. ,,Dat was echt wel mijn ding, werken in de zorg en mensen helpen. Op een gegeven moment leerde ik mijn man kennen. Hij heeft hier in Hardinxveld een autorijschool verkeersschool (Nederveen rijopleidingen en trainingen, red.). Allerlei omstandigheden, waaronder reuma, maakten dat ik mijn werk als verpleegkundige niet meer kon uitvoeren. Het is toen eigenlijk vanzelf gegaan dat ik in het bedrijf van mijn man ben gaan werken. Ik deed echt van alles, van de was, tot aan gesprekken met het personeel tot aan de administratie.”

BIJZONDER CADEAU Echt los kwam Anita Nederveen niet van haar werk. Ze woonden ook naast de rijschool en toen haar drie jongens wat ouder waren, ging ze steeds meer werken in het bedrijf. ,,Maar ik was echt niet op mijn plek, dat voelde ik, ondanks het werkplezier, heel goed. Mijn plek is en blijft toch de zorg. In 2016 ben ik in een heftige burn-out beland. Achteraf gezien heb ik er een bijzonder cadeau aan over gehouden. Ik noem die tijd wel een all inclusive arrangement”, zegt ze lachend. In de bron in Hardinxveld vond ze haar rust. ,,Ik was er stil en zat samen met God aan tafel. Ik ben me in die periode van heel veel bewust geworden. Alles kreeg een plekje. Ik zei tegen mezelf, ik sta pas weer op als ik weet hoe ik weer kan léven. En dat gebeurde en ik werd gelijk rustiger.”

De conclusie was voor Anita Nederveen eigenlijk heel simpel. Als ze weer bij de rijschool aan de slag zou gaan, dan raakte ze in paniek. Ze wilde hoe dan ook terug de zorg in. ,,Van dromen over teruggaan in de zorg werd ik gewoon blij van, maar ik dacht, dat kan ik niet meer.” Toch is ze zich gaan oriënteren en in september 2017 is ze gestart met de opleiding van ervaringstherapeut. ,,Het kleurt mij echt.”

EIGEN ERVARING In 2019 is de ervaringsgericht therapeute met haar praktijk Anita Nederveen gestart. Ze huurde daarvoor een plekje in de bron. ,,Tijdens een sessie hoeven de mensen niet over God te praten, maar het is wel bijzonder hoe het met elkaar te maken heeft. Mijn eigen ervaring bewijst dat wel.” Anita Nederveen vertelt dat de cliënten die ze heeft, heel uitlopend zijn. ,, Maar ze willen vooral bewuster worden van alles. Het praten kan gaan over, is dit nu wat ik wil? Het kan helend werken en dan komt automatisch dat verlangen, de passie en de creativiteit weer terug. Hulpvragen zijn bijvoorbeeld verlangen naar meer rust, kracht of evenwicht. Ook zijn er vaak vragen rondom zingeving. Bewust worden van wie je bent en wat je eigenlijk wilt en verlangt, werkt helend. Wanneer dat erkent wordt, komen automatisch passie en creativiteit weer terug. Het is vooral heel fijn om de passie weer terug te vinden."

Die anderhalve meter afstand, die overbrug ik met mijn hart

Sinds een klein maandje heeft Anita Nederveen de praktijk aan huis. Het gezin is verhuisd midden in de intelligente lockdown, dat was op sommige momenten misschien wat moeilijker, maar het is allemaal goed gekomen. ,,Het is heel fijn om de mensen hier in mijn eigen praktijk te ontvangen. Ik snap dat niet iedereen durft langs te komen in deze coronatijd. Maar die anderhalve meter afstand, die overbrug ik met mijn hart. Voor mij was het een keuze om juist in deze tijd me wel beschikbaar te stellen voor gesprekken.”

Wie al een keer op gesprek is geweest, kan altijd weer terugkomen als daar behoefte aan is. ,,Je bent nooit uitgegroeid, je kunt je hele leven ontwikkelen. De deur is nooit definitief dicht, dus kom maar gewoon als dat nodig is”, moedigt ze aan. ,,Voor iedereen is dat heel verschillend. Mensen denken vaak dat hulp vragen als je je bijvoorbeeld somber voelt, een teken van zwakte is. Ik vind het juist kracht uitstralen als je dat durft te zeggen en eraan wil werken. Het is kracht ein kwetsbaarheid. Ik weet hoe het voelt en hoe je daarbij moet komen. Ik heb zelf toen de richting gevoeld. De uitingsvorm is bij iedereen anders.”

Tot slot laat ze weten: ,,Al die jaren in de rijschool heb ik met plezier gewerkt en het toch niet gevoeld. Die passie in me was ik kwijt. Maar ik weet het nu, dit is mijn plek. Het duurde even totdat ik erachter kwam, maar dit is mijn passie, hier lééf ik!”

Info: anitanederveen.nl

door Esther Coumans

Suzanne Heikoop
Foto: Suzanne Heikoop