Dat is al 75 jaar zo, want EMS bestaat al zo lang. EMS is opgericht door het samenvoegen van twee muziekverenigingen, Crescendo uit Boven-Hardinxveld en Tempo uit Giessendam. Het jubileum kon niet gevierd worden. ,,Jammer, maar vooralsnog hebben we een jubileumconcert gepland voor 14 november in kerk De Bron. We weten natuurlijk nog niet hoe het verder gaat met afstand houden, dus het is wel nog even afwachten of het door kan gaan. En anders schuiven we het door naar volgend jaar.”

KEUZE Er zijn tijden geweest dat EMS meer dan 200 leden had. Nu blijft dat aantal steken op een kleine 100. Gea: ,,Het is heel moeilijk om jeugd te trekken en vervolgens te behouden. Ik ben zelf 53 jaar lid; vroeger mocht je ‘naar de muziek’ en tegenwoordig is er zoveel keuze in vrijetijdsbesteding. Dan is de keuze voor een muziekvereniging niet altijd meer vanzelfsprekend. Ooit zijn we begonnen met een man of 15. Deze mensen begonnen een orkest en breidden steeds verder uit, met een jeugddrumband en majorettes bijvoorbeeld. Op Koninginnedag was het vaak een waar feest met z’n allen.”

Ook al is dat anders, de focus staat altijd vooruit bij EMS. ,,We kijken voortdurend naar mogelijkheden om te fuseren. We roeien met de riemen die we hebben. Met elkaar blijven we kijken naar hoe we de muziekvereniging overal in kunnen betrekken.”

door Eline Lohman