door Esther Coumans

Riviergids Emmie Nuijen vertelt dat ze wel even hebben getwijfeld of ze de gids nu wel uit zouden moeten geven. ,,Maar juist in deze tijd is deze informatieve gids wel iets positiefs voor de mensen. Het is nu toch lekker om even naar buiten te gaan. En tijdens het struinen is het altijd rustig, dus dat is nu ook wel prettig."

De Struingids is vorig jaar voor het eerst verschenen. Deze tweede gids heeft iets meer moeite gekost, maar toen ze een bijdrage uit het Regionaal Investeringsfonds van FruitDelta Rivierenland kregen, zijn ze er voor gegaan. ,,Het is weer gelukt en we zijn er blij mee", zegt ze.

VEEL AANDACHT De twee ondernemers hebben veel contacten en daarmee hebben ze de Struingids kunnen maken. ,,Het is een echt informatief gidsje", laat Nuijnen weten. ,,Er is veel aandacht voor oude steden en er staan struinroutes in. Zoals de route in Gorinchem. Deze route is 19 km en is heel goed te doen. Ook kun je er voor kiezen om een halve route te doen. Er is onderweg zoveel te zien, je komt zoveel tegen. Je loopt door drie provincies. En onderweg zijn er genoeg leuke stops om te eten en drinken. Nu in deze tijd zijn ze gesloten, maar als je gewoon je boterhammen mee neemt, dan kun je deze lekkere, flinke tocht goed aan."

Je hebt echt goud om de hoek liggen

De gidsen zijn gratis af te halen bij diverse punten in het hele rivierengebied. In de omgeving van Gorinchem liggen de gidsen bij het kantoor van Riveer, Slot Loevestein en bij de ijsboerderij in Vuren. De gidsen zijn ook via de site online te bestellen, dan komen er wel service- en verzendkosten bij. En natuurlijk is de gids ook online te lezen. ,,Ook komen de routes binnenkort in pdf op de website te staan", geeft de riviergids aan. ,,Dan kunnen deze geprint en meegenomen worden op een struintocht."

Deze tweede Struingids bestaat niet alleen uit routes. ,,Het is ook echt een gids met verhalen over het gebied. Zowel voor bewoners als bezoekers van het rivierengebied is deze gids interessant. Wij hopen dat veel mensen het lezen en er erg veel plezier aan beleven. Het struinen is niet alleen mooi in de lente en zomer. Ga ook eens in de winter een kijkje nemen. Kijk hoe het landschap verandert. Ga eens met kinderen de gebieden is. Wanneer je een uurtje gaat jutten bij de Merwede of de Waal dan vind je genoeg. Je hebt echt goud om de hoek liggen", verklapt Nuijnen. ,,Het is heel erg leuk om de wilde natuur in te gaan. Een voordeel is ook dat het niet zwart van de mensen ziet en je rustig van alles kan genieten." In deze Struingids zijn ook pagina's speciaal voor en door kinderen gemaakt. ,,Dat hebben we voor het eerst gedaan. Het sluit heel goed bij de kinderen aan, een stukje natuur en een beetje informatie vinden ze fantastisch."

De twee makers van de gids zijn altijd op zoek naar gebiedjes in het rivierengebied waar zij bijvoorbeeld struinroutes kunnen maken. ,,Het kan voor bewoners en ondernemers in het gebied altijd interessant zijn om een struinroute in je omgeving te hebben. Wij werken daar graag aan mee."

De gids is gemaakt dankzij meewerkende Rivierenlanders, ondernemers, organisaties en een bijdrage uit het Regionaal Investeringsfonds van FruitDelta Rivierenland. ,,En we willen ook echt Riveer heel erg danken voor de samenwerking. Als je ergens in hun gebied bent en de reguliere pont vaart niet meer, dan kun je ze bellen en komt een watertaxi je ophalen. Dat maakt het heel erg leuk, flexibel en dus kun je het hele jaar door struinen. Een aanrader."

Info: www.struingids.nl

Jan van den Berg
Foto: Jan van den Berg
Jan van den Berg
Foto: Jan van den Berg