Voor een heel groot deel is haar droom uitgekomen in januari van dit jaar; de eerste kinderkrant verscheen in een oplage van 11.000 exemplaren op 85 scholen in de gemeenten Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. Haar ambitie is om in alle Drechtsteden de Kinderkrant uit te brengen, dus dat betekent dat in de Alblasserwaard, Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam nog steun wordt gezocht.

Initiatiefneemster Linda te Veldhuis volgde een jaar lang een coachingstraject via de Kinderkant Academie in Rotterdam. ,,Je moet alles helemaal zelf regelen, van het schrijven van de krant tot aan de financiën en daar komt zeker veel bij kijken. Ik bezorg ook zelf de krant op de scholen. Alleen de vormgeving geef ik eigenlijk uit handen. Dat is toch een vak apart.”

LEESVAARDIGHEID De kinderkrant is speciaal voor kinderen in het basisonderwijs van groep 5 tot en met 8 bedoeld. Zij staan centraal in de krant en vertellen hun belevingswereld. Wel wordt het geschreven door volwassenen. ,,Het doel van de kinderkrant is om de leesvaardigheid en daarmee ook het leesplezier te vergroten van de kinderen. Ze zien in de krant allemaal dingen die spelen in hun regio, dus het is voor de kinderen heel herkenbaar. Ze groeien er mee op. En met de kinderkrant proberen we bij de kinderen een eigen mening te stimuleren, zodat ze ook zelf gaan nadenken over bepaalde onderwerpen”, laat Te Veldhuis weten.

Enthousiast vertelt de initiatiefneemster verder over de gratis krant. Ze legt uit dat de krant zich uitstekend leent als lesmateriaal in de klas. ,,Je kan het zeker gebruiken als ondersteuning aan de lessen. Je kan bijvoorbeeld met de klas een discussie op gang brengen over een onderwerp. Ook kunnen leerlingen er een boodschap uit halen. En er zit een begrijpend lezen puzzel in. Kinderen doen in deze tijd al zoveel digitaal, dan vergeet je bijna dat je ook de krant kunt gebruiken. En dat werkt ook prettig. “

FINANCIERING Alles in de krant is redactioneel, er zijn geen advertenties te vinden. Toch heeft Te Veldhuis financiering nodig om de krant te maken en uit te brengen. ,,Ik vind dat deze kinderkrant voor iedereen toegankelijk moet zijn, dus ook voor de leerlingen op de scholen in Hardinxveld en Sliedrecht. Het is me alleen nog niet gelukt om in deze gemeenten de financiering rond te krijgen. Dat gaat door middel van subsidies, fondsen, partners en crowdfunding. Ik hoop dat er in deze twee gemeenten bedrijven of instellingen zijn die willen bijdragen aan de kinderkrant. Omdat we heel regionale en lokale onderwerpen hebben voor de krant, is het voor lokale bedrijven heel interessant om mee te werken.” Ze laat weten dat er een Hardinxvelds bedrijf is dat nu al meewerkt aan de kinderkrant. ,,We hebben dit jaar een rubriek maritiem in de krant en deze wordt mede gesponsord door Neptune. Wanneer er meer lokale bedrijven mee gaan werken, betekent het ook dat we de kinderkant op de scholen in Hardinxveld en Sliedrecht kunnen bezorgen. Wie denkt na het lezen van dit artikel dat ze het een mooi initiatief vinden en ze het willen supporten, mogen zeker contact met mijn opnemen.”

In totaal verschijnt de krant 10 keer per jaar. Ook in deze coronatijd is de krant gewoon uitgekomen. De allereerste krant werd in januari gelanceerd in Dordrecht. ,,Het was zo ontzettend leuk om daar bij te mogen zijn. Je zag gelijk dat de kinderen de krant pakten en ‘m gingen lezen. Zo tof om te zien.” De reacties die ze van kinderen krijgt, vindt ze ook fantastisch. ,,Het mooiste is om positieve reacties van kinderen te krijgen die eigenlijk helemaal niet van lezen houden: ‘Maar we vinden de kinderkrant wel heel leuk om te lezen.’ Daar doe je het toch voor.”

CREATIEVER In de coronatijd, dat de scholen ook niet open waren, was het een beetje aanpassen, maar het lukte Te Veldhuis om steeds de kinderkrant uit te brengen. ,,Je wordt er nog creatiever van. Ik heb in die tijd veel kinderen gesproken via Zoom en dat ging ook prima. De laatste kranten gingen weer op de ‘gewone’ manier.” Kopij en ideeën heeft ze genoeg. ,,Ik krijg van kinderen veel mailtjes en ik plaats ook oproepjes op Instagram en Facebook. Ik heb zelfs al wel eens een kind aan de deur gehad met de vraag of ze in de krant mocht. Zo lief. Ik wil dat de krant breed gedragen wordt en ook voor iedereen te lezen is, dus in de plaatsen waar die uitkomt, is deze ook te lezen in de bibliotheken en op het gemeentehuis.”

Linda Te Veldhuis hoopt dat ze voldoende support krijgt om in alle Drechtsteden de kinderkrant uit te brengen. ,,Het is een regionaal initiatief en dan moet het ook wel regionaal gedragen worden vind ik. Er zijn al wel eens gesprekken in Hardinxveld en Sliedrecht gevoerd, maar dat heeft nog niet echt doorgezet. Het heeft nog even tijd nodig, maar ik hoop in de toekomst dat alle kinderen in de Drechtsteden de kinderkant kunnen lezen.”

door Esther Coumans

Jong078
Foto: Jong078
Jong078
Foto: Jong078