En daar zijn veel mogelijkheden waar de predikant en de leden van de kerk in eerste instantie helemaal niet aan zouden hebben gedacht. Bijna anderhalf jaar is de uit Gorinchem afkomstige Carmen Melissant dominee in Boven-Hardinxveld. ,,Nog tijdens mijn studie kwam deze vacature op mijn pad. In eerste instantie dacht ik dat het niks voor mij zou zijn, maar niets bleek minder waar. Het is zo'n fijne gemeente, heel warm en er is ruimte voor verschillen. En er is plaats voor veel creativiteit en humor. Dat vind ik heel belangrijk."

De gereformeerde kerk in Boven-Hardinxveld beschikte al wel over luisterdiensten. Toch zijn ze nu door het coronavirus snel over gegaan op een livestream dienst. ,,Het is echt heel erg anders als je beeld bij een kerkdienst hebt of niet", legt de predikant uit. ,,Het biedt meer kansen en de mensen hebben veel meer te kijken. We merken dat we meer mensen bereiken via de livestream, ook mensen die niet (meer) naar de kerk gaan. Het is toch fijn dat we dat kunnen bieden. Het is mooi om terug te horen dat mensen de beleving toch echt voelen op deze manier."

Ik ben echt iemand van het contact, maar ik ben ook heel flexibel

Wie via de livestream kijkt of de diensten na afloop terugkijkt via YouTube ziet dat er allemaal foto's van de gemeenteleden op de kerkbanken zijn geplakt. Ze laat weten dat ze dat bij een andere predikant hadden gezien. ,,En ik vond dat zo mooi. Dus hebben wij ook foto's van onze gemeenteleden geplakt. Dat is ook voor mij heel prettig. Dan zie ik de gezichten als ik bezig ben met een dienst. Dat was sowieso heel erg wennen in het begin. Om alleen in de camera te praten en geen interactie van de bezoekers te krijgen. Er zijn elke dienst wel een paar mensen aanwezig, een hele kleine bezetting van maximaal tien mensen en op gepaste afstand. Of het zijn leden uit een gezin."

Dagelijks heeft de dominee contact met de leden van haar kerk, op diverse manier veelal telefonisch en zingt ze wekelijks een lied ter bemoediging. (Gemeenteleden en kerkenraadsleden brengen onder andere een bloemetje bij de leden. Maar ze heeft weer iets nieuws bedacht. ,,Ja, ik dacht waarom zou ik niet bij verschillende mensen kunnen aanbellen en op ruime afstand even kunnen kletsen. Een pasto(p)raatje noem ik dat. Ik ben echt iemand van het contact, maar ik ben ook heel flexibel. Als het niet op de ene manier kan, dan misschien wel op de andere manier. Ik kan wel zeggen dat ik nu uitkijk naar de tijd dat het weer wat 'normaler' wordt. Dat we weer gewoon samen in de kerk kunnen zitten."

CHALLENGES Ook de jongeren worden niet vergeten. Daar hebben ze veelal via social media contact mee. Via Facebook en Instagram wordt de jeugd op de hoogte gehouden en hebben ze contact met elkaar. Ook de jeugdouderlingen zorgen ervoor dat iedereen zich nog verbonden voelt met elkaar. ,,Wat heel erg leuk is, is dat ze wekelijks challenges krijgen. Deze kunnen de jongeren doen en dan sturen ze een filmpje op. Het resultaat is er leuk."

Wat de dominee ook zo mooi vindt aan haar kerk is de verbinding. ,,Ik kreeg van de week zo maar een appeltaartje opgestuurd door de brievenbus van een gemeentelid. Dat vind ik toch zo iets moois. Dan krijg je het gevoel dat iemand zich over je ontfermt en dat iemand je liefde geeft. Vooral in deze tijd kan het gebeuren dat je even in een dipje zit. Mijn tip is die gevoelens toe te laten, maar ook om er niet te lang in te blijven zitten. Wat helpt, is om iets leuks te doen voor een ander. Ga eens langs bij iemand die het nodig heeft, stuur een kaartje of een appeltaartje. Daar wordt de ontvanger heel blij van en die zorgt er weer voor dat jij er dan ook blij van wordt. Als we dit samen doen, dan wordt het dragelijker", besluit ze haar verhaal.

door Esther Coumans