door Eline Lohman

Wat betekent Het Dok voor Boven-Hardinxveld?
,,Best veel. Ik denk dat de sporthal een goede positie in het hart van Boven-Hardinxveld inneemt. Het is een multifunctioneel gebouw, waar aan allerlei sporten gedaan kan worden. Eerder stond er een oud, kleiner sportlokaal dat vervangen moest worden omdat het verouderd was. Daarvoor in de plaats is er een groter gebouw neergezet. Sporters komen hier normaal gesproken samen om te sporten en voor de gezelligheid; ik denk dat door de sporthal er een groter verenigingsgevoel gekomen is. Heel fijn dat er voor mensen in de winter een mogelijkheid is om binnen te sporten. Zeker in de wintermaanden wordt er veel gebruik gemaakt van Het Dok, dat is mooi om te zien.”

U bent er een voorstander van om jeugd aan het sporten te krijgen. Waarom is dat zo belangrijk voor u?
,,Ik vind het fijn om de jeugd een plek te geven om te sporten, zodat ze daar mee bezig kunnen zijn, in plaats van alleen maar zitten te gamen zoals vandaag de dag geregeld gebeurt bij jongeren. Zo komen ze in beweging en dat is positief. Vroeger waren kinderen veel buiten om te bewegen, maar tegenwoordig niet meer en dat is jammer. We merken verder dat ouders het fijn vinden dat ze hun kinderen niet meer naar omliggende dorpen hoeven te brengen voor het sporten. Nu kan de jeugd lekker dichtbij bewegen en dat maakt de stap naar sporten toch wat kleiner dan wanneer je er een stukje voor moet reizen.”

Hoe is het om als voorzitter de stichting en daarmee de sporthal een boost te mogen geven?
,,Heel mooi, omdat we uitsluitend met vrijwilligers werken en die zijn ook nog eens heel enthousiast. Als voorzitter zorg ik ervoor dat alles in goede banen geleid wordt, maar dat kan alleen maar met goede vrijwilligers. En die hebben we dus. Ik ben er blij om dat we een groep om ons heen hebben dat al jaren betrokken is bij ons. Dat maakt het ook voor de stichting gemakkelijker om Het Dok goed te laten functioneren.”

HKC heeft een grote vinger in de pap in de sporthal. Wat is uw band met deze vereniging?
,,Voordat ik bij de stichting kwam, was ik al jaren betrokken bij de korfbalvereniging. Ik heb zelf gekorfbald, was in het verleden jeugdtrainer bij HKC en nu ben ik dat inmiddels weer. Ik korfbal niet meer – ik ben 50 en ik merk dat de mijn knieën het niet meer toelaten.”

Wat heeft u met sport?
,,Tegenwoordig kijk ik het meer dan dat ik het zelf doe, haha. Ik ben heel breed georiënteerd. Voetbal vind ik leuk om te kijken op televisie, basketbal ook wel. En grote evenementen als de Olympische Spelen. Van jongs af aan hebben mijn ouders mij gestimuleerd om te gaan sporten. Dat vonden zij belangrijk, ook al sportten ze zelf toen niet. Vooral sporten waarbij je in teamverband moet spelen, spreken mij aan. Zoals korfbal. Tot voor kort deed ik zelf ook nog aan sport: de laatste jaren heb ik aan waterpolo gedaan, om een beetje vitaal te blijven. Ik was dat gaan doen vanwege die knieën waar ik last van kreeg tijdens het korfballen. Helaas kreeg ik een schouderblessure, dus daar moest ik toen ook mee stoppen.”

U heeft een vrouw en twee dochters. Vinden zij sport ook een belangrijke factor in hun leven, net als u?
,,De jongste zit op korfbal en de oudste danst. Ik vind het belangrijk dat ze een sport gingen beoefenen en gelukkig vonden zij dat ook en gingen ze niet met tegenzin korfballen en dansen. Mijn vrouw sport bij ‘Hart for Her’.”

Zijn er nog plannen voor Het Dok voor de nabije toekomst?
,,Er zijn plannen om meer duurzaam te worden. We zijn aan het kijken naar de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak te laten leggen. Dat vinden we ook belangrijk, dat er naar duurzame maatregelen gekeken wordt.”

Eline Lohman
Foto: Eline Lohman
Het is belangrijk om de jeugd in beweging te laten komen, vindt Kommer.