Met groot materieel worden mensen uit hun huizen gered
Met groot materieel worden mensen uit hun huizen gered RB Hardinxveld

UPDATE Hardinxveldse hulp in rampgebied Zuid-Limburg

15 juli 2021 om 18:48 Overig

MAASTRICHT Zuid-Limburg kampt met enorme wateroverlast. Zodanig dat hulp uit andere delen van het land meer dan welkom is. Zulke hulp komt bijvoorbeeld uit de Alblasserwaard. Onder andere Suzanne Heikoop, fotograaf/journalist voor onder meer Het Kompas én lid van de nationale reddingvlootploeg, vertrok met haar teamgenoten in het holst van de nacht naar het zuiden om hulp te bieden. Ze vertelt hier over haar ervaringen in wat toch wel een rampgebied mag heten. 

door Louis van Oort

,,De telefoon ging vroeg vanmorgen”, vertelt Suzanne donderdagochtend vanuit Maastricht. ,,Om half 3 werd onze nationale reddingvlootploeg gealarmeerd. Inmiddels zijn Johan Heikoop, Bart Kalkman en ik met hulp van chauffeur Arjan van Herwijnen van brandweer Hardinxveld-Giessendam en Bart van de Minkelis als officier van dienst in Maastricht. Er wordt hard gewerkt aan een tweede inzetbare ploeg vanuit onze vereniging.” 

BROER Het gaat in dit geval om de Reddingsbrigade Hardinxveld-Giessendam, waar Suzanne samen met haar broer schipper is. Haar broer is Johan Heikoop, de voorzitter van de vereniging. ,,We hebben allebei dezelfde rang, dus beide leidinggevende. Twee kapiteins op één schip dus”, zegt ze lachend. ,,Maar als broer en zus gaat dat prima.”

De Reddingsbrigade Hardinxveld heeft een boot gestationeerd staan die onderdeel is van de nationale reddingsvloot, een vloot die 95 boten heeft gestationeerd door heel Nederland. Een eenheid bestaat uit drie bemanningsleden: een chauffeur voor de trekkende auto en de boot plus werkpakken, waarin de ‘gewone’ kleding in theorie droog blijft.

,,We gaan nu proberen om mensen te evacueren door met pakken door het water te waden en de mensen op trekkers met karren te zetten”, legt Suzanne uit. ,,We lossen daarbij de ploeg af die vanmorgen om 6 uur is ingezet. Toen waren wij er ook al, maar wij moesten dus even wachten.” 


Op sommige plaatsen in Valkenburg staat het water rampzalig hoog - RB Hardinxveld

VRIJWILLIG De mensen van de reddingvloot zijn overigens 100% vrijwillig. ,,Iedereen heeft vandaag zijn baas mogen bellen dat er een werknemer minder is. De meeste mensen missen hierdoor dus ook een dag salaris.

Dat wij nu worden gereden door brandweer Hardinxveld-Giessendam is omdat een eigen chauffeur niet beschikbaar was en de andere een dubbelrol heeft (ook bemanningslid). Intern wordt er druk gewerkt aan de tweede ploeg vanuit RB Hardinxveld, zodat wij rond de avond hopelijk afgelost kunnen worden. Er is daarbij een kans dat we morgen weer hierheen kunnen rijden om hen weer af te lossen.”

DAME VAN 90 Inmiddels is het team van de Hardinxveldse reddingsbrigade volop aan het werk in de straten van Valkenburg. ,,We hebben net een dame van in de 90 geëvacueerd”, vertelt Suzanne, terwijl ze tot haar knieën in het water staat. De teamleden werken straat voor straat af en vragen de inwoners of ze meewillen. De aanblik van auto’s die bijna tot het dak onder water staan, de vergeefse zandzakken en de kolkende waterstroom maken indruk op Suzanne. ,,Het is bizar. Het lijkt wel een oorlogsgebied, zo onwerkelijk allemaal.”


Broer en zus Heikoop in de kar waarmee hun team door de Valkenburgse straten trekt - RB Hardinxveld

KATTEN EN HONDEN Om 14.15 uur uur meldt Suzanne dat de situatie op verschillende plaatsen nog steeds ronduit gevaarlijk is. Met een kar achter een tractor rijdt het team door deze straten en bepaald niet voor niets: ,,We hebben net twintig mensen  - waaronder een aantal senioren - uit huizen gehaald in een straat waar het water tot heuphoogte doorheen kolkte. Ook hebben we verschillende katten en honden gered.”  

KONINKLIJK BEZOEK Inmiddels is het 18.00 uur geweest en is er een eind gekomen aan een lange werkdag voor Suzanne en haar team: ,,Etenstijd! We zijn net afgelost door onze tweede ploeg: Lia van Helden, Martine Stam, Kees van Veen en Jacques van de Minkelis. We eten in het gemeentehuis en keren daarna huiswaarts. De meeste mensen zijn nu wel geëvacueerd.” 


Uitrusten na een lange werkdag - RB Hardinxveld

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima, die vandaag het rampgebied bezochten, kwamen ook langs bij de hulpverleners in het gemeentehuis. Suzanne hierover: ,,Lachen als ze zo binnenlopen. Iedereen stinkt en loopt op blote voeten.”

Ze sprak zelf nog even met de commissaris van de koning Remkes, die het reddingsteam op het hart drukte dat ze goed bezig waren geweest. ,,Ik antwoordde hem dat hij aan de laarsjes die hij aanhad niet genoeg hoogte zou hebben. Moest ‘ie lachen.”

ONDER DE INDRUK Om 22.00 uur zijn Suzanne en haar team eindelijk weer thuis in Hardinxveld-Giessendam ,,na een flink bord pasta en een overdracht van boot en pakken”. Het is een heftige dag geweest waarin toch ook mooi dingen gebeurden: ,,Ik was onder de indruk van alle hulpverlening, de toch goede en gemoedelijke sfeer tijdens bizarre omstandigheden en de lieve initiatieven van bewoners en ondernemers die iets minder hard getroffen waren.”

Het regent wat minder maar het water staat nog steeds hoog in de Valkenburgse straten
Alle voertuigen en vaartuigen bij brandweerpost Maastricht-Noord, klaar om ingezet te worden
Afbeelding
Afbeelding
Het regent wat minder maar het water staat nog steeds hoog in de Valkenburgse straten
Ondergelopen garageboxen in Valkenburg
De Reddingsbrigade Hardinxveld in actie in de straten van Valkenburg
Het water staat nog tot kniehoogte in de straten
Afbeelding
Het water is in verschillende delen van Valkenburg tot rampzalige hoogte gestegen
Met zandzakken proberen de inwoners het water buiten de deur te houden. Vaak tevergeefs.
Riviertje De Geul is een woeste rivier geworden
Afbeelding
Afbeelding
Evacuatie van inwoners van het verpleeghuis
advertentie
advertentie