Sjaak Langedijk in de winkel.
Sjaak Langedijk in de winkel. Eline Lohman
Advertorial

Langedijk Wonen & Slapen al 125 jaar een familiebedrijf

24 november 2021 om 16:17 Zakelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Langedijk Wonen & Slapen aan de Buitendams is al 125 jaar een begrip in Hardinxveld. De zaak - één van de oudste winkels in het dorp - ging van generatie op generatie over. Sinds 1997 runt Sjaak Langedijk de winkel in slaapcomfort en woninginrichting.

door Eline Lohman

Op 28 november 1896 werd de zaak van Langedijk geopend, door de overgrootvader van Sjaak. De winkel richtte zich op manufacturen zoals knopen en garen en op modeartikelen. Er waren zelfs tijden waarin mensen hoeden en ondergoed in de winkel konden vinden. In 1943 werd de winkel voortgezet door Koos Langedijk en Piet Langedijk, waarna in 1962 Ab Langedijk en zijn zwager Bas van der Kooij de zaak runden. In 1963 werd een nieuwe winkel geopend, vijf jaar later volgde de opening van de bovenverdieping en een uitbreiding beneden. Het was 1971 toen Langedijk Wonen & Slapen haar 75-jarig bestaan vierde en ook een showroom opende achter de winkel. Wat later kwam Sjaak in beeld: in 1985 werd de winkel voortgezet door vader Ab samen met Sjaak. Sinds 1997 runt Sjaak de zaak, die 20 jaar geleden verhuisde naar de Buitendams.

HERINNERINGEN Warme herinneringen koestert Sjaak aan al die jaren familiebedrijf. ,,Als klein jochie liep ik al rond in de winkel. Na de Mulo ben ik op mijn 17de eerst vijf jaar bij een textielgroothandel gaan werken, om ervaring op te doen. Vervolgens kwam ik bij het familiebedrijf terecht, waar ik in het begin met mijn vader en oom werkte. Ik weet nog goed dat we bijvoorbeeld ons 90- en 100-jarig bestaan vierden. Mijn vader werd toen zelfs geridderd. Zelf sta ik al jaren met veel plezier in de winkel. Het contact met mensen vind ik het mooist. En de reacties die ik krijg. Zo heb ik wel eens een klant gehad die me op straat toeriep: ‘Sjaak, het is een lekkere matras die je hebt gebracht!’. Dat is toch prachtig?.”

Onze kracht is onze kennis, samen met ervaring en service

Het aanbod van Langedijk Wonen & Slapen is veranderd door de jaren heen, merkt Sjaak. ,,Toen ik 20 jaar geleden op deze locatie kwam te zitten, had ik maar één ledikantje - de woninginrichting was de drijfveer. Maar mensen begonnen steeds vaker om matrassen te vragen, dus de slaapafdeling is onze core business geworden. Inmiddels staan we bekend om onze goede matrassen, van onder meer een Belgische fabrikant die deze kwaliteitsmatrassen exclusief maakt voor ons. We hebben van ons atelier achterin de zaak een showroom gemaakt met boxspring-combinaties en ledikanten. Mensen kiezen vandaag de dag voor kwaliteit. Met name boxsprings zijn populair, vanwege het ligcomfort. Een goed bed is heel belangrijk, vooral voor een juiste ondersteuning van het lichaam.” 

Sjaak merkt dat steeds meer mensen lokaal kopen, dus ook bij zijn zaak. ,,Onze kracht is onze kennis, samen met ervaring en service. Het kan altijd gebeuren dat iets toch niet goed is en dan proberen we dit netjes op te lossen. Ik zie soms generatie op generatie in mijn winkel komen. Voor slaapcomfort, maar zeker ook voor woninginrichting, zoals tapijten, vinyl, trapstoffering, gordijn en zonwering. Die gordijnen en zonwering hang ik nog altijd zelf bij de mensen thuis op. Qua vloerbedekking hebben we alleen zachte vloerbedekking. De aandacht hiervoor komt weer helemaal terug.” Ook al vindt Sjaak het geweldig dat het familiebedrijf waarin hij - en zijn familie - zoveel liefde en energie in heeft gestopt 125 jaar bestaat, er is ook een wat verdrietige kant. ,,We kunnen het door corona niet vieren met onze klanten. Wel hebben we vanaf nu maandelijks een mooie aanbieding, te beginnen met eentje voor een boxspring.”

Het aanbod van Langedijk Wonen & Slapen is veranderd door de jaren heen.
De winkel in vroegere tijden.
Afbeelding
advertentie
advertentie