Vlnr mevr. Both, mevr. Konijnenburg, mevr. en dhr. de Quillettes, dhr. Poot, dhr. en mevr. Visser, bewoners van het eerste uur.
Vlnr mevr. Both, mevr. Konijnenburg, mevr. en dhr. de Quillettes, dhr. Poot, dhr. en mevr. Visser, bewoners van het eerste uur. Walter Leendertse

Van niks naar hechte gemeenschap

25 november 2021 om 11:13 Mensen

HARDINXVELD-GIESSENDAM Zo’n vijftig jaar geleden werd er aan de rand van Hardinxveld langs de Giessen op een braakliggend terrein een appartementencomplex uit de grond gestampt: de Jupiterflat, in de volksmond ook wel ‘de Jupiter’ genoemd. Nu, vijftig jaar later, maak ik op een druilerige zaterdagochtend met enkele bewoners van het eerste uur die er nog steeds wonen, de memoires op. 

door Walter Leendertse

Wanneer ik hen vraag naar wat er nu zo goed en mooi is aan deze plek dat je er maar liefst vijftig jaar lang blijft wonen antwoorden ze unaniem: ,,De gezelligheid en samenhorigheid.” Van wieg tot graf werd en wordt nog steeds in de Jupiter met elkaar beleefd. ,,We staan echt voor elkaar klaar en helpen waar het kan”, vertelt mevrouw Konijnenburg ,,Op een gegeven ogenblik hadden we de babyfoons naast elkaar op de galerij staan waardoor iedereen op elkaars kinderen kon letten, terwijl wij gezellig met z’n allen op de galerij zaten of een avondje weg konden.” De eerste bewoners, familie Visser, mevrouw Both, mevrouw Konijnenburg, familie de Quillettes en meneer Poot, beamen dit allemaal: ,,We zijn er voor elkaar in leuke, maar ook in moeilijke tijden. Verschillenden van ons hebben te maken gehad met overlijden, ook dan staan we klaar voor elkaar. Er is veel sociale controle.” Dat die vriendschappen voor het leven zijn, blijkt wel uit het feit dat er nog steeds goed contact is met een groot aantal oud-bewoners die inmiddels elders hun intrek hebben genomen.

Aan het eind van de ronde mochten we zelf ons appartement kiezen

Vijftig jaar geleden ging het er in de huizenmarkt heel anders aan toe dan tegenwoordig. ,,We werden door iemand van de woningstichting rondgeleid door het flatgebouw”, vertelt mevrouw de Quillettes ,,Aan het eind van de ronde mochten we zelf ons appartement kiezen, dat is vandaag de dag ondenkbaar.” Veel van de eerste bewoners kwamen hier wonen omdat het prima te bereiken was, ondanks dat het appartementencomplex écht aan de rand van het dorp lag. 

In de loop van de tijd werd de omgeving steeds verder ontwikkeld. Hoogtepunt was de achtste verdieping die later op de appartementen werd gebouwd. ,,Wij mochten een dagje weg naar Rotterdam en toen we terug kwamen stond er ineens een prefab verdieping bovenop.” Iedereen weet nog wel een leuke of minder fijne herinnering op te rakelen. ,,We hebben een bewoner gehad die bijna voor onze ogen verdronk in de Giessen.” ,,Eén van de dieptepunten was het bezoek van ‘de Rijdende Rechter’ die een burenruzie kwam oplossen. Dat waren we niet gewend hier, het gaat juist altijd heel erg goed hier. De hele dag dat ze kwamen filmen was er een soort vreemde drukkende sfeer.” 

HUISMEESTER Toen de appartementen op een gegeven ogenblik speciaal voor senioren werden gereserveerd, werd mevrouw Konijnenburg huismeester. Ze droeg zorg voor de senioren die langzaamaan wat kwaaltjes begonnen te vertonen en daardoor soms wat extra hulp nodig hadden. Inmiddels zijn door de krapte op de huizenmarkt en leegstand in ‘de Jupiter’ verschillende appartementen ook weer naar starters en dertigplussers gegaan. Met dat er meer jongere bewoners kwamen, verdween ook de functie van huismeester en kwam de taak van het schoon houden van het gebouw en de recreatiezaal neer op een particulier schoonmaakbedrijf en later op een aantal vrijwilligers. Hiervan zijn er ook weer een paar gestopt. Wie het leuk vindt om als vrijwilliger zorg te dragen voor een schone Jupiterflat kan zich melden bij de 2e voorzitter van de activiteitencommissie Gijs Lock g.lock@upcmail.nl.

‘De Jupiter’ werd langzaamaan steeds verder uitgebreid: er kwam een recreatiezaal waar verschillende spelletjes kunnen worden gespeeld, naar sprekers kan worden geluisterd of gewoon gezellig een drankje kan worden gedaan. Er is een ruimte gereserveerd voor jongeren met extra begeleiding die een soort maatschappelijke stage komen lopen en recentelijk is er een jeu de boulesbaan aangelegd op de groenstrook naast het complex.

De eerstelingen zijn het er allemaal stellig over eens; het is hier zó fijn wonen dat ze eigenlijk nooit meer wegwillen. ,,Je hebt hier alles in de Jupiter, ik kan geen reden bedenken waarom ik weg zou willen”, aldus meneer de Quillettes. Vrijdag zou er een feest worden gegeven om de jubilarissen in het zonnetje te zetten. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen, wordt dat feestje een andere keer gevierd.

advertentie
advertentie