Lorenzo en zijn moeder Esther.
Lorenzo en zijn moeder Esther. Esther Jansen

Crowdfunding voor zieke Lorenzo

14 juli 2020 om 15:07

SLIEDRECHT Lorenzo (23) was een jonge gezonde man die zijn leven aan het opbouwen was. Tot hij geconfronteerd werd met een kwaadaardige vorm van huidkanker. Na een aantal heftige operaties, bleek de kanker uitgezaaid en is immuuntherapie nodig. Intussen voelt de normaal fitte Lorenzo zich steeds beroerder. De nodige fysiotherapie en massages worden niet vergoed door de verzekeraar en daarom startte zijn moeder Esther een crowdfunding.


door Marjanne Dijkstra

Het was in september vorig jaar dat Lorenzo naar de huisarts ging met een grote moedervlek. ,,Ik had die al een tijd, maar nu werd hij opeens heel erg groot en ging ook bloeden en jeuken. Het bleek melanoom, een agressieve vorm van huidkanker." Vrij snel lag Lorenzo op de operatietafel: er waren twee operaties nodig om de kanker goed te verwijderen. Tijdens de eerste operatie in september werd de melanoom weggehaald en in oktober werden de huid rondom de tumor en de poortwachtersklier verwijderd, om de kans op uitzaaiingen zo klein mogelijk te maken.


Bij de eerste nacontrole bleek het al echter meteen weer 'fout' bij Lorenzo. ,,Er bleek een tumor onder mijn huid te zitten. Helaas is het niet te opereren, de tumor zit te dicht bij een zenuw die mijn mond aanstuurt. Als die wordt geraakt heeft dat invloed op eten, drinken, spreken en alles wat je met je mond doet." Daarom werd immuuntherapie gestart die elke drie weken via een infuus wordt toegediend. Lorenzo ligt daarvoor drie uur aan het infuus in het ziekenhuis en de artsen hopen daarmee de tumor te verkleinen.


In de tussentijd voelt de jonge Sliedrechter, die vlak voor hij ziek werd als ICT'er zou beginnen aan een nieuwe baan, zich - zoals hij zelf zegt - 'kut'. ,,Ik ben moe, heb weinig eetlust, heb spierpijn, stijve spieren en mijn temperatuur schommelt heel erg." Zijn moeder Esther vult aan: ,,En er staat hem straks nog een ingrijpende operatie te wachten. Hij loopt in feite met een tijdbom in zijn lijf. Na de operatie waarbij deze tumor wordt weggehaald zal hij waarschijnlijk ook weer immuuntherapie krijgen, dus dit is nog een traject van jaren. In die periode willen we graag zijn conditie op een goed niveau houden en zijn lijf zo goed mogelijk laten aanvoelen."

En daar komt het probleem om de hoek, want de massages en fysiotherapie om zijn lijf in conditie te houden, worden niet vergoed door verzekeraar VGZ. Esther legt uit: ,,Vanuit de basisverzekering is niets vergoed, dat komt pas als je aan het revalideren bent en niet als je nog wordt behandeld. Ik ben een alleenstaande moeder met drie kinderen en ik kan dit niet alleen opbrengen. Ik moest heel veel drempels over, maar samen met Lorenzo hebben we hier toch toe besloten." De twee zijn al heel blij met de toezegging van Glenn Hartog van Healthcenter Get Healthy, een oud-klasgenoot van Lorenzo. Esther: ,,Van hem mag Lorenzo een keer in de week komen trainen bij hem en dat geeft alweer wat ruimte. We hebben helaas nog wel extra financiƫle hulp nodig om behandelingen te kunnen betalen die Lorenzo's lijf fijner laten aanvoelen."

Ook bijdragen voor behandeling voor Lorenzo? Kijk op www.gofundme.com/team-lorenzo om te doneren.

Afbeelding