Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie

Echt Slydregts

15 juli 2020 om 10:06


Snelkookhersenpan!

Heeft u dat ook, dat allerlei absurde gedachtes als een razende door je hersenpan gieren: dat de meest krankzinnige ideeën en fantasieën in sneltreinvaart voorbij komen, variërend om overbevolking in te dammen door een 'voortplantingsvergunning' of nucleair afval per raket op de zon te dumpen.


Mij overkomt het regelmatig, dat mijn hersenpan op in de snelkookstand schiet bij het horen van vreemd of opvallend nieuws en dat is er vrijwel dagelijks. Zo las ik een rapport van het NIDI en CBS, dat de bevolking in Nederland tot 2050 met 2 tot 5 miljoen inwoners stijgt tot ergens tussen 19 en 22 miljoen. In datzelfde jaar is het aantal 65-plussers gestegen tot 25%, oftewel een kleine vijf miljoen 'bejaarden'. Om die allemaal te huisvesten, hebben we in 2050 blijkbaar twee miljoen extra woningen nodig.
En dan ratelen mijn hersens naar de conclusie, dat daarmee 'bouwen in-het-Groene-Hart-over-het-spoor' onvermijdelijk is en dat de Drechtsteden samengroeien tot één grote Drechtstad, waarbij ons wijkje Sliedrecht dan 32.000 zielen telt. Ik zie politici ter rechterzijde nu verbaasd hun 'Kompas' neerleggen en hoor hen blij verzuchten: “Hè hè, eindelijk hebben die dwarse, linkse rakkers het door! Eindelijk kunnen we over het spoor bouwen, eindelijk honderden of duizenden grote, mooie (half) vrijstaande huizen met grote tuinen in het 'groene hart'. Dat beetje natuur kunnen we missen en we zetten er sowieso een paar bomen neer, waarvoor – als ze in de weg staan – automatisch een kapvergunning klaarligt."
Vol enthousiasme worden oude bouwplannen van bruggen en tunnels - om het gebied tussen Sliedrecht en Wijngaarden te ontsluiten – opgezocht en ik ben benieuwd welke politieke partij als eerste een motie indient om haast te maken met dit plan.
Oh ja, vergat ik bijna nog te vertellen, dat de voorspelling in datzelfde groeiscenario vermeldt, dat die bevolkingsgroei voor 90 procent bestaat uit immigratie, oftewel tussen de 1.8 en 4.2 miljoen 'buitenlanders'. En daarmee zou 'bouwen-over-het-spoor' hier toch wel tot enige discussie kunnen leiden, toch?
Overigens stond in hetzelfde rapport ook nog een verscholen zinnetje, dat de bevolking tot 2050 mogelijk ook zelfs licht zou kunnen krimpen. Kijk, dat zijn duidelijke rapporten, waar je wat aan hebt en waar je echt toekomstbeleid op kan maken, maar zijn die rapport-schrijvers dan niet net zo gek als ik?
Het wordt een uitdaging, maar mijn 'snelkookhersenpan' heeft inmiddels bedacht om zeker tot 2050 hier te blijven. Dan zit ik met 98 jaar in een bejaardenwoning over het spoor nog steeds 'knettergekke' columns te schrijven.

[Joop Keesmaat