In haar vrije tijd doet Jessica Zonnenberg vrijwilligerswerk bij Waerthove.
In haar vrije tijd doet Jessica Zonnenberg vrijwilligerswerk bij Waerthove. Privé

‘Ik doe het voor het sociale aspect'

8 juni 2021 om 14:25

SLIEDRECHT Jessica Zonnenberg (49) uit Sliedrecht is al jaren vrijwilliger bij verpleeghuis Waerthove. Ze haalt veel voldoening uit haar vrijwilligerswerk.


door Eline Lohman

Voor de liefde verhuisde Jessica van Zaandam naar Sliedrecht. Ze woont daar samen met haar man Alex Zonnenberg en heeft drie dochters. In haar vrije tijd doet Jessica vrijwilligerswerk bij Waerthove. ,,Ik had me een keer ingeschreven voor het doen van vrijwilligerswerk daar, want ik dacht: ‘waarom niet?’. Ik wilde namelijk graag wat doen voor een ander. Diezelfde week werd ik nog uitgenodigd voor een gesprek. Ik mocht kiezen uit een hele lijst aan vrijwilligerstaken. Ze hadden nog nooit een vrijwilliger gehad bij gebouw De Alblas, dus daar koos ik voor. Eén ochtend per week ging ik daar aan de slag, hartstikke leuk!”

Jessica verzorgde daar onder meer het ontbijt voor de cliënten. ,,Mensen zitten daar tijdelijk, bijvoorbeeld nadat ze uit het ziekenhuis komen. Vervolgens gaan ze naar huis of naar een verzorgingstehuis. Ik schonk koffie, ruimde af, schilde aardappels met de bewoners. Met dat vrijwilligerswerk in De Alblas ben ik inmiddels gestopt – ik vond het leuk, maar er was veel verloop en ik merkte dat ik liever vrijwilliger wilde zijn bij een vaste groep, zodat je een band kunt opbouwen met mensen.” Daarom switchte Jessica naar de afdeling De Giessen, waar ze sindsdien creatief bezig is met cliënten die daar wonen. ,,Inmiddels is op deze afdeling een dagbesteding gerealiseerd voor de afdeling de Giessen, waar ik op de woensdagochtend help met de stoelyoga en vrijdagochtend creatief ben met de mensen. In de winter zijn we binnen en knappen we bijvoorbeeld meubels op, in de zomer gaan we naar buiten, bijvoorbeeld om aan de slag te gaan in de tuinkas.”

Jessica vindt het fijn om vrijwilligerswerk te doen. ,,Ik doe het voor het sociale aspect; je hebt het idee dat je ergens bij hoort. Het helpen zit in me, dat is zo gegroeid. Ik ben altijd directiesecretaresse geweest, toen ik mijn baan verloor ben ik om me heen gaan kijken en kwam ik op het idee om vrijwilligerswerk te gaan doen. Naast in Waerthove ben ik bij Stichting Welzijnswerk Sliedrecht actief als vrijwilliger. Op de maandagochtend begeleid ik activiteiten in De Tuinfluiter. Zoals sjoelen of bingo. Dat kan door corona al een jaar niet, echt jammer. Zeker omdat de mensen die hier komen vaak eenzaam en alleen zijn. In Waerthove hebben ze in ieder geval elkaar nog.”