Afbeelding
Willem Arkeraats

Filosoferen met Willem

9 juni 2021 om 07:03

Tijd

De tijd dat ik deze zin opschrijf, is dat nu? Nee, die tijd is alweer voorbij. Nu is al verleden tijd… Wat is tijd eigenlijk? Wat moeten wij met tijd? Hoe gaan we met tijd om? Hoe zouden we om moeten gaan met tijd? Wat is het nut van tijd? Heeft tijd een begin of een eind? Waar zorgt tijd voor?

Tijd wekt verwondering op. Maar, genoeg gefilosofeerd… Waar besteden wij Hardinxvelders onze tijd eigenlijk aan? Ik denk bijvoorbeeld dat het percentage wandelaars enorm is toegenomen binnen ons dorp in de afgelopen anderhalf jaar. Familiebezoeken en uitjes (buiten de natuur om), zijn juist flink gedaald. Dat komt natuurlijk door de bekende reden; corona. Maar daar wil ik het nu niet over gaan hebben. De afgelopen tijd, hebben we onze tijd opnieuw moeten indelen. De wekelijkse bezoekjes aan je opa en oma werden ineens anders. Het fitnessen op de zaterdagmorgen ging ineens niet meer door. De zwemochtendjes in De Duikelaar werden gecanceld. Het uurtje in de bibliotheek AanZet kon niet meer. We moesten onze tijd anders gaan indelen.

Enkele jaren geleden las ik een artikel uit het Reformatorisch Dagblad. Een jaar vol diamanten door dr. M. Klaassen. Daarin heeft hij het onder andere over tijd. ,,Gisteren verloren, ergens tussen zonsopgang en zonsondergang; twee gouden uren, elk bezet met zestig diamanten minuten, geen beloning, want ze zijn voor altijd kwijt...’’ Tijd is dus iets kostbaars, maar tegelijkertijd ook iets wat je verliest en ook nooit meer terug kan krijgen. Hoogstens is tijd overgegaan in enkele vervlogen herinneringen. Het mooie is, dat we onze tijd opnieuw kunnen indelen en hiervoor de mogelijkheid krijgen in deze tijd. Waardoor er ook veel positieve initiatieven zijn ontstaan, ook in Hardinxveld-Giessendam. Er konden boeken afgehaald worden bij de bibliotheek. Eten kon men afhalen. De online mogelijkheden van contact werden opeens volledig benut. Huisartsen sloegen hun handen ineen en konden in één dag alle 63- en 64-jarigen in vaccineren tegen Covid19. Ook schieten er nieuwe start ups en bedrijven als paddenstoelen uit de grond, als je de Kamer van Koophandel checkt. En dan heb ik het nog niet eens over alle persoonlijke initiatieven die van de grond zijn gekomen.

Aristoteles, een grote denker uit de klassieke oudheid, zegt het volgende over het begrip tijd: ..Tijd bestaat niet onafhankelijk van de gebeurtenissen die zich in de tijd afspelen. Tijd is de maatstaf voor verandering.’’ En begrijp me goed, ik hoop dat we onze tijd binnenkort weer helemaal opnieuw kunnen indelen. Een tijd waarin we niet meer worden beperkt in onze vrijheid. Maar zie de tijd waarin we nu leven, ook als een opportunity om je dromen realiteit te maken, ambitieus en innovatief te zijn. En neem dat mee, naar een tijd die hopelijk weer ‘normaal’ zal zijn.


[Willem Arkeraats


Willem Arkeraats is één van de drie columnisten van het Kompas Hardinxveld-Giessendam, geboren en getogen in Hardinxveld, docent aardrijkskunde en pas getrouwd. Verder heeft hij teveel hobby's en interesseert hij zich overal in.