Aart Verwoert.
Aart Verwoert. Privé

Aart Verwoerd over de EHBO-afdeling: ‘Genoten van mijn tijd als Lotus-slachtoffer’

27 oktober 2022 om 10:58 Mensen

HARDINXVELD-GIESSENDAM Aart Verwoerd (72) uit Hardinxveld-Giessendam is al 50 jaar lid van EHBO-afdeling Giessendam. Binnen deze 50 jaar heeft hij zich meer dan 40 jaar ingezet als Lotus-slachtoffer. Wekelijks was hij aanwezig om op een levensechte wijze wonden en ziektebeelden aan de cursisten te laten zien.

door Eline Lohman

Tijdens de algemene ledenvergadering van EHBO-afdeling Giessendam werd het een feestelijke bedoening eind september. Aart vierde zijn 50-jarig lidmaatschap en hiervoor kreeg hij uit handen van de districtssecretaris Jan den Haan het bronzen draaginsigne met gouden Tilanus uitgereikt. Vanwege zijn grote verdiensten voor de EHBO afd. Giessendam is hij benoemd tot ere-lid van de afdeling. Aart: ,,Echt een eer! Het was een verrassing voor mij. Ik heb het er nooit om gedaan, wel voor het helpen van de medemens. Namelijk andere mensen eren om iemand goed te behandelen als dingen fout zijn gegaan. Ofwel: leren met een slachtoffer om te gaan.”

Ik wilde wat gaan doen voor de gemeenschap

Aart blikt terug op al die jaren lidmaatschap van de EHBO. ,,Toen ik jong was, wilde ik wat gaan doen voor de gemeenschap. Door mijn slechte knieën kon ik niet sporten en toen kwam de EHBO in zicht. Ik heb de vereniging als opstapje gebruikt om verder te komen: ik werd na een paar jaar Lotus-slachtoffer, waarvoor ik ook mijn diploma gehaald heb. Later werd ik Lotus-studieleider en heb ik 25 jaar lang lesgegeven. Ook heb ik mijn eigen Lotus-vereniging opgericht in Gorinchem en omstreken: de Lotus-groep Zuid-Holland-Oost.”

Inmiddels is Aart geen Lotus-slachtoffer meer, omdat hij naar eigen zeggen ‘steeds meer lichamelijk mankeert’, maar hij heeft goede herinneringen aan de periode waarin hij slachtoffer speelde. ,,Omdat ik mensen voor de gek kon houden, haha. Ik heb van alles gespeeld – wat in de boeken staat en wat daar niet in staat. Ik had een EHBO-boekje vol met letsel; van botbreuken tot ziektes. De ene keer speelde ik dat ik in shock was en zag ik er grauw en witachtig uit, de andere keer had ik een hartaanval. Dat waren twee van mijn specialiteiten. Ik moest ook flink wat weten van EHBO, want zo kon ik goed reageren op de helpers. Ik deed zelf altijd de schmink. Ik had een hele koffer vol grime-materialen bij me wanneer ik Lotus-slachtoffer ging spelen. Grimeren, acteren, ensceneren – er kwam heel wat bij kijken. Het spelen van Lotus-slachtoffer ging altijd goed, tot ik niet meer op kon staan en toen hield het voor mij op. Ik mis het wel; ik zou graag weer een poosje hartinfarcten spelen. Als ik televisie kijk en een 112-programma zie, dan leef ik helemaal op. Dan zie ik allerlei letsels en denk ik terug aan de tijd waarin ik een slachtoffer speelde. Ik heb er echt van genoten. Wanneer ik een fotoboek tegenkom met foto’s van mij als Lotus-slachtoffer, dan zit ik te genieten. Het blijft trekken en dat zal altijd zo blijven.”