Walter Leendertse
Walter Leendertse Richard van Hoek
Column

Vastlijmen

3 november 2022 om 10:19 Column

Activisme, het is van alle tijden. Mocht Maarten Luther vandaag de dag geleefd hebben, zou het me niets hebben verbaasd als hij zich aan een talkshowtafel of kunstwerk zou hebben vastgelijmd. Iets te zenuwachtig om lekker uit z’n woorden te komen. Woorden die hij de hele dag al in zijn hoofd had gestampt. Hier en daar de volgorde wat veranderd, misschien her en der een ander woord omdat dat net wat lekkerder bekt. Hij zou dwars door de talkshowhost heen zijn gaan praten over wat hem bezighoudt en over de misstanden in deze wereld, in zijn geval specifiek het Rooms-Katholieke gedachtengoed.
Afgelopen maandag was het Hervormingsdag. Een dag waarop volgens de overlevering Luther vijfennegentig stellingen, bij gebrek aan Abri’s, op de deur van de kapel in Wittenburg spijkerde. Vijfennegentig regels waarin zij zich voornamelijk uitsprak tegen de handel in aflaten, een handel in schijnveiligheid. Hoe actueel! We proberen ons en iedereen die ons lief is aan alle kanten te beschermen, maar vergeten vaak dat de natuur ons meestal net een stapje voor is.
Activisme, je kunt ervan vinden wat je wilt, het getuigt wel van een interessant soort lef. Lef om te gaan staan waarvóór je staat. En als kunstliefhebber gaat het me zeker aan het hart dat nu net deze sector gepakt wordt, aangezien het een sector is waar vaak de eerste klappen vallen. Noem jezelf dan kunstenaar en maak er een performance van. In de kunstwereld mag je namelijk veel meer dan in de ‘gewone’ wereld. En dat hoeft helemaal niet grootschalig. Wanneer u het niet eens bent met de geplande nieuwbouw in de achtertuin, plakt u zich dan vooral tijdens een openbare raadsvergadering vast aan de vergadertafel. Niet gecharmeerd van de huidige recyclingplannen? Loop met een tubetje secondelijm naar een tactisch geplaatste ondergrondse container. Wat een aandacht zal dat opleveren bij met wekelijkse ophaalrondje. Bent u het politieke gedraai ook zo zat, zorg voor de nodige commotie door uzelf vast te lijmen midden op één van de plaatselijke rotondes.
En waar zou u zich voor vastlijmen?

[Walter Leendertse