Annie Putters (links) en Corrie Alblas zijn twee van de haaksters voor het goede doel.
Annie Putters (links) en Corrie Alblas zijn twee van de haaksters voor het goede doel. Marjanne Dijkstra

Knitted Knockers viert lustrum

1 november 2022 om 15:21

SLIEDRECHT Of je nu een A-cup nodig hebt, een D-cup of hoe groot dan ook: de dames van Knitted Knockers haken of breien het voor je. Zo kunnen vrouwen die door borstkanker (een deel van) hun borst zijn kwijtgeraakt zich toch weer wat prettiger voelen. Knitted Knockers levert de borstprotheses aan vrouwen met een gehele of gedeeltelijke borstamputatie en aan transgenders. De Sliedrechtse afdeling van Knitted Knockers bestond in oktober vijf jaar.


door Marjanne Dijkstra

De Hardinxveldse Annie Putters en de Sliedrechtse Corrie Alblas zijn vrijwilligers van het eerste uur. Annie vertelt: ,,Ik las een oproep in de krant en ik handwerk toch al vaak en veel. Dit is voor mij de ideale combinatie tussen mijn hobby en nuttig bezig zijn. Corrie vult aan: ,,Je kunt je werk pakken wanneer je wilt of wanneer je tijd hebt."

Het idee achter de Knitted Knockers is ooit over komen waaien uit Amerika. In plaats van borstprotheses van siliconen, maken de vrijwilligers van Knitted Knockers protheses van katoen. Annie: ,,We gebruiken heel zacht katoen, wat niet storend aanvoelt op je huid. Zowel het katoen als de vulling blijven goed in de was. We maken ze ook van acryl, voor dames die graag de prothese willen gebruiken in hun badpak, dat droogt sneller. We hebben ook 'banaantjes' die worden gebruikt door vrouwen die een borstbesparende operatie hebben gehad of een deel van hun borst missen, om hun borst te liften. In de bibliotheek in Sliedrecht hebben we een rustige ruimte waar we de dames kunnen ontvangen. We vragen hen hun eigen bh mee te nemen, de protheses passen ook in een standaard bh. Zo kunnen we samen rustig de protheses passen en kijken welke het mooist zit. Ze vinden het vaak fijn om af te wisselen met de siliconenprotheses die toch een stuk zwaarder zijn en de stof voelt heel zacht aan hun huid." Behalve de protheses maken de vrijwilligers ook nog speciale kussentjes voor onder de armen als er lymfeklieren zijn verwijderd, drainetasjes en autogordelhoesjes zodat de autogordel niet snijdt.

Knitted Knockers levert borstprotheses aan het Albert Schweitzer ziekenhuis, het Beatrixziekenhuis en het IJsselland ziekenhuis. ,,We leveren dan verschillende protheses aan met wat folders. Mensen worden ook door de ziekenhuizen doorgestuurd. Inmiddels hebben we een groep van zo'n vijfentwintig mensen die de materialen maken. Een keer in de maand komen we samen en kan iedereen garen en andere benodigdheden meenemen en zelf weer aan de slag. Je kunt dan ook je gemaakte items inleveren. Alles wordt bekostigd door aangevraagde fondsen en donaties. We hebben een grote voorraad, de afgelopen twee jaar hebben we mondjesmaat kunnen uitdelen door alle maatregelen rondom het coronavirus. Uiteindelijk zijn we ook mutsen en sjaals gaan maken en hebben we die uitgedeeld aan mensen die het nodig hadden. We kunnen overigens nog wel iemand gebruiken die de wat preciezere naaiwerkjes voor ons kan doen, die mag zich altijd melden via de e-mail of de telefoon." Knitted Knockers werkt sinds 1 oktober samen met de stichting Samen voor Sliedrecht. Op deze manier hoopt Knitted Knockers op meer bekendheid.

p De protheses en andere materialen zijn gratis verkrijgbaar en worden elke donderdag uitgegeven in de bibliotheek in Sliedrecht. Ook mensen die protheses hebben die niet meer voldoen kunnen een afspraak maken. Een afspraak maken kan via knittedknockers@marijo.nl of 06-13728891.