Depothouder Marry Verkaik en voorzitter Bas Groenendijk van de Hardinxveldse voedselbank.
Depothouder Marry Verkaik en voorzitter Bas Groenendijk van de Hardinxveldse voedselbank. Marjanne Dijkstra

Voedselbank Hardinxveld-Giessendam trekt aan de bel

9 november 2022 om 11:06 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Iedereen merkt dat het leven steeds duurder en duurder wordt. Ook bij de Voedselbanken in Nederland komen steeds meer mensen om een voedselpakket te halen. Hoewel het aantal mensen dat in Hardinxveld-Giessendam gebruik maakt van de diensten van de Voedselbank niet supergroot is, is het probleem niet minder groot. Dat vertellen voorzitter Bas Groenendijk en depothouder Marry Verkaik.

door Marjanne Dijkstra

In Hardinxveld-Giessendam is de Voedselbank op 25 januari 2010 opgericht en inmiddels bestaat de vestiging dan ook alweer ruim 12,5 jaar. Op het moment maken zo’n 35 gezinnen gebruik van de Voedselbank, elke week kunnen zij een pakket halen. ,,En dat is meer dan begin van het jaar, toen hadden we zo’n 28 klanten”, vertelt Marry Verkaik. Voorzitter Bas Groenendijk schuift ook bij het gesprek aan en verbaast zich over de relatief kleine stijging binnen Hardinxveld. ,,Ik denk eigenlijk dat mensen binnen het dorp elkaar nog veel helpen en er op die manier in de behoefte wordt voorzien.” Verkaik denkt ook dat er een groot deel schaamte is. ,,Mensen moeten over een hele hoge drempel heen om hier hulp te vragen en doen dat pas heel laat. Pas had ik ook iemand die hier voor de eerste keer kwam. Ze keek schuchter om zich heen om te kijken of ze geen bekende zag. De week erna verzuchtte ze dat ze niet zo lang had moeten wachten om zich aan te melden, ze was zo blij met het pakket.”

ZORGEN OM DE TOELEVERING VAN GOEDEREN Bij de Hardinxveldse Voedselbank maken ze zich vooral zorgen om de toelevering van goederen. Vanuit ons Regionaal Distributiecentrum in Rotterdam zal er namelijk minder voedsel deze kant op komen. Groenendijk vertelt: ,,De Rotterdamse Voedselbank is een hele grote organisatie met meer dan achthonderd gezinnen die daar gebruik van maken. Er worden daar veel verschillende succesvolle acties op touw gezet en een deel van de goederen die zij ophalen, kwamen altijd onze kant op. Omdat ze overgaan op een nieuwe manier van uitgifte, het wordt daar meer een winkelsituatie, komt er straks nog maar een derde van de hoeveelheid voedsel die we eerder kregen onze kant op en moeten we maar afwachten wat we krijgen. Fruit, groenten en vlees zal daar niet meer bij zitten. We zullen zelf ook op een andere manier moeten gaan werken.” 

WEGGOOIEN IS ZONDE Verkaik benadrukt: ,,Mensen mogen altijd dingen die ze anders weggooien, aan ons doneren. Weggooien is zonde. We krijgen ook wel eens kerstpakketten van mensen, die kunnen we ook altijd goed gebruiken. Of pas kreeg ik een hele voorraad incontinentiemateriaal aangeboden. Binnen de Voedselbank weet ik er niet meteen iemand voor, maar dan ga ik op zoek naar iemand die het kan gebruiken. Zaken als tandpasta, menstruatieproducten, handzeep en shampoo krijgen we aangeleverd van de Stichting Armoedefonds. Toevallig werd ik deze week gebeld door een kapsalon uit Hardinxveld met de mededeling ‘wij willen voor de komende feestdagen voor jullie klanten shampoo doneren, is dat een goed idee?’ Zoiets grijp ik altijd met beide handen aan. Leuk toch zulke acties.” 

Groenendijk verwacht dat de Voedselbank Hardinxveld-Giessendam steeds meer een beroep gaat doen op lokale partijen. ,,Vorige week was er nog een mooie actie van de Rehobothschool. Acties van scholen en kerken kunnen we goed gebruiken om de hoeveelheid voedsel die we kunnen uitdelen op peil te houden. Alleen door zelf actief aan de slag te gaan kunnen we de uitgifte van goede pakketten garanderen.”

Info: www.voedselbankhagi.nl