Suzanne den Toom wil mensen inspireren om vaker plantaardig te eten.
Suzanne den Toom wil mensen inspireren om vaker plantaardig te eten. aangeleverd

Vegan?! Wat eet je dan [wel]?

Suzanne den Toom weet raad

7 november 2022 om 15:23

Op deze vraag geeft Suzanne den Toom met haar blog ‘Wat eet je dan wel?' antwoord. ,,Mijn doel is om mensen te inspireren om vaker plantaardig te eten.” Suzanne was jarenlang vegetariër voor ze de overstap maakte naar een vegan lifestyle. Sinds 2013 heeft ze haar eigen foodblog. Op haar website kun je terecht voor een groot aantal recepten voor alledaagse en minder alledaagse gerechten. Daarnaast maakt ze wekelijks een ronde langs de schappen in de supermarkt en deelt ze welke nieuwe vegan producten er te vinden zijn. Ook geeft ze tips over waar je lekkere vegan producten kunt eten, bijvoorbeeld in de horeca of tijdens een bezoekje aan een pretpark.

BEROEP Dat kost veel tijd, maar inmiddels heeft ze van haar passie haar beroep kunnen maken. ,,Sinds twee jaar kan ik van de inkomsten van mijn blog en de posts op social media leven. Ik verdien geld dankzij de advertenties op mijn website en door het aangaan van samenwerkingen met merken die bij me passen.” Haar doel is om te laten zien wat wel kan als je vegan bent. ,,Ik focus niet op wat je niet meer kunt eten, maar laat mensen vooral zien wat ze wel kunnen maken. Er zoveel keus nu. Je kunt zelfs een vegan frikandel bestellen in de horeca.”


PRIJZIG Kiezen voor een plantaardig alternatief kan prijzig zijn. Bijvoorbeeld in het geval van plantaardige kaas. In veel gevallen is deze duurder dan het dierlijke alternatief. ,,Daarom laat ik op mijn website ook goedkopere alternatieven zien. Vleesvervangers zijn ook best duur. Gelukkig kun je zelf ook vleesvervangers van kikkererwten maken. Daarnaast kun je slim inslaan bij aanbiedingen. Wat je over hebt, kan in de vriezer.”


ALTERNATIEVEN Voor Suzanne is het een sport om op zoek te gaan naar smakelijke alternatieven. Die vindt ze niet alleen in de Nederlandse supermarkt. ,,Bij een Aziatische supermarkt heb ik diverse vleesvervangers gevonden, diverse varianten in blik en een gedroogde variant. Ze zijn allemaal goed te gebruiken en de smaak is prima.” Een andere vleesvervanger uit blik is jackfruit. Tegenwoordig is dat in veel supermarkten te vinden. Het meest bekende gerecht wat daarmee kan worden gemaakt is de vegan variant op pulled pork. 


VEGAN FAST FOOD Wie kiest voor vegan hoeft niet opeens allerlei dingen te missen, laat ze zien op haar blog. Op de pagina ‘Retro Vegan’ zie je recepten voor typisch Nederlandse gerechten zoals slagroomtaart zonder dierlijke room, boomstammetjes van plantaardig gehakt, plantaardige ham en geraspte kaas en griesmeelpudding zonder melk. Op de pagina Vegan Fastfood Friday plaatst ze regelmatig een populair menu item van de bekende fast food ketens waarvan ze een veganistische versie heeft gemaakt. Daarop ook  recepten voor onder meer vlammetjes en loaded fries. 


SUPPLEMENTEN Wanneer je overschakelt naar een vegan lifestyle, moet je wel opletten dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. ,,Ik slik diverse supplementen. B12 is volgens mij een must. Deze vitamine komt voornamelijk voor in dierlijke producten. B12 zit bijvoorbeeld in noten, maar om voldoende binnen te krijgen moet je een enorme hoeveelheid noten eten. Voor de meeste mensen is dat niet haalbaar.” Naast vitamine B12 gebruikt ze ook algenolie, een alternatief voor visolie. Van welke producten ze gebruik maakt, is te zien op haar blog. Ze waarschuwt: ieder mens heeft een andere levensstijl en daarmee andere behoefte aan supplementen. ,,Win daarom advies in bij een deskundige!”


VERDEDIGING Waar ze zich in het verleden als vegetariër nog wel eens onbegrepen voelde is dat tegenwoordig als vegan wel anders. ,,Mensen zijn steeds vaker nieuwsgierig naar de alternatieven. In het verleden schoot men vaak direct in de verdediging door te stellen dat men ook niet veel vlees at. Dat begint echter steeds meer te veranderen.” 


Meer info: https://wateetjedanwel.nl.

Boomstammetjes, slavinken of spacekoeken: Suzanne heeft er vegan recepten voor.