Yvonne Kort van Kuypers Mondzorg
Yvonne Kort van Kuypers Mondzorg Kuypers Mondzorg

De zorg voor een gezonde mond

7 november 2022 om 15:23

GORINCHEM Een gezonde mond en een fit lichaam hebben een relatie met elkaar. De mond wordt ook wel eens de spiegel van de gezondheid genoemd. Het is dus niet zo raar dat de dokter vroeger standaard in de mond wilde kijken hoe de slijmvliezen, keelamandelen en tong eruit zagen. Aan deze organen kan namelijk heel wat afgelezen worden. 

Heb je bijvoorbeeld weleens gemerkt dat je tandvlees gevoeliger is op het moment dat je griep hebt of verkouden bent? De slijmvliezen van de mond kunnen roder zijn, de keelamandelen zetten op en ook de tong kan er anders uitzien. Bij een verminderde weerstand is er regelmatig een witte aanslag op je tong zichtbaar.

Naast dat er veel uit de mond af te lezen valt is er ook een duidelijke relatie tussen mond en algehele gezondheid. Zo heeft parodontitis (chronische ontsteking van tandvlees en kaakbot) een relatie met andere chronische welvaartsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes type 2, auto-immuunziekten zoals reuma en depressie. Als in de mond ontstekingen zitten, wordt de kans op welvaartsziekten groter en andersom geldt dat sneller tandvleesontstekingen kunnen ontstaan wanneer je bijvoorbeeld diabetes hebt.

Belangrijk voor zowel een fit en gezond lichaam alsook voor een gezonde mond is een goede immuunfitheid. Dit betekent dat je een fit immuunsysteem hebt, ofwel een goede weerstand. Wanneer het immuunsysteem overbelast is of zwak is geworden, kan het zijn belangrijke taken niet uitvoeren, waardoor de kans op ziekte groter wordt. 

Verschillende factoren zijn van invloed op je immuunfitheid. Denk hierbij aan voldoende slaap en ontspanning, voldoende beweging en plezier, gezond en minder suikerrijk eten, maar ook een goede hygiëne, waaronder de mondhygiëne is hierbij van belang. Vergeet daarnaast niet regelmatig de tandarts en mondhygiënist te bezoeken om je (mond) gezondheid te laten controleren. Want niet geheel onbelangrijk: Je mond is een orgaan om van te houden. Het is het begin van je spijsvertering, geeft vorm van jouw gezicht. De gebitselementen spelen samen met de tong een bijzonder grote rol bij je spraak.

En vergeet niet dat het een belangrijke taak binnen het immuunsysteem heeft. En niet te vergeten: Een eerste indruk kun je maar één keer maken en we letten hierbij vaak op de glimlach, dus zorg voor een gezonde mond!

a[Kuypers Mondzorg - Mozartstraat 3, 4207 DS Gorinchem

Afbeelding