Afbeelding
Mark Hijmans

Techniekhavo leerlingen herstellen oude legermotor

8 november 2022 om 13:06

GORINCHEM Marijn Ouwerkerk, Jesse Theunisse en Jesse van Wingerden zijn nu leerlingen van het Lyceum Oudehoven in Gorinchem De drie hebben in de onderbouw op het Calvijn in Hardinxveld gezeten en zitten nu op de techniekhavo in leerjaar 5.
Ze werken op dit moment aan een uniek project: een oude Belgische legermotor uit 1952 herstellen in oude staat en zorgen dat deze ook weer gaat rijden.
Deze opdracht valt binnen het vak O&O (Onderzoek & Ontwerpen) en het is de meesterproef voor het eindexamenjaar. De jongens moeten zelf een opdrachtgever en een expert vinden. De expert is gespecialiseerd in oude motoren en biedt ondersteuning.
Momenteel zijn ze bezig om het blok draaiende te krijgen en is het veel uitzoekwerk.
Tijdens het restaureren van de motor worden de stappen die genomen zijn vastgelegd in een verslag. Daarbij moeten zo nu en dan keuzes worden gemaakt die goed onderbouwd en beargumenteerd worden. Ook dit is onderdeel van het leerproces op techniekhavo.
Alle werkzaamheden worden verricht op het Gilde Vakcollege Techniek onder begeleiding van de O&O docent Karel van Driel.
Het is uiteindelijk de bedoeling dat de drie jongens op de motor aan komen rijden tijdens de diploma-uitreiking.