Chris Tromp.
Chris Tromp. Privé

Chris Tromp haalt veel voldoening uit zijn vrijwilligerswerk: ‘Het is mijn plicht om naar naasten om te kijken’

10 november 2022 om 11:39 Mensen

HARDINXVELD-GIESSENDAM Chris Tromp (76) uit Hardinxveld-Giessendam doet al vanaf jonge leeftijd allerlei vrijwilligerswerk. Heel lang zette hij zich in voor de Hervormde Gemeente en vandaag de dag doet hij vrijwilligerswerk voor Servanda en rijdt hij op de buurtbus.

door Eline Lohman

Toen Chris zeventien jaar was, was hij al actief voor de kerk. Hij was lid van een jongelingsvereniging en van daaruit werd hij afgevaardigd naar een jeugdcommissie. Op zijn zeventiende was hij ook leider van een knapenvereniging: een vereniging voor jongens van twaalf tot en met zestien jaar. Op de zaterdagavonden kwamen zij bij elkaar in een pand in de Peulenstraat. Er werd uit de Bijbel verteld en er was naderhand een ‘gezellig samenzijn’, zoals Chris het noemt. ,,Ik was net zelf van de club af, toen mij gevraagd werd om leider te worden. Daar ben ik op ingegaan en die functie heb ik vele jaren mogen vervullen. Ik leerde in de kerk al dat het belangrijk is om jezelf beschikbaar te stellen voor de gemeenschap. En dat vind ik nog steeds iets goeds.”

Binnen de Hervormde Kerk heeft Chris allerlei functies vervuld door de jaren heen. Hij is een tijdlang jeugddiaken geweest, evenals kerkvoogd. Als het nodig is, biedt hij nu soms nog wat ondersteuning. ,,Dit vrijwilligerswerk staat op een wat lager pitje. Ik richt me nu meer op Servanda. Daar ben ik al tien jaar vrijwilliger voor. De toenmalige directeur kende ik via mijn werk en toen er problemen waren met het invullen van belastingaangiftes, vroeg hij mij of ik mensen kon helpen met het invullen. Daar zei ik ‘ja’ op. Er waren in het begin behoorlijk wat mensen die dit niet zelf konden en dus wel wat hulp konden gebruiken. Nog steeds help ik in het voorjaar mee met het invullen van de aangiftes. Soms bij Servanda, soms bij mensen thuis. Dit werk ben ik ook voor de PCOB gaan doen toen me dit gevraagd werd. En hoop ik bij gezondheid nog langer te kunnen doen.”

Chris is een bezige bij. Naast al het vrijwilligerswerk dat hij al jong begon te doen en later zijn werk, is hij ook al jarenlang lid van korfbalvereniging Vriendenschaar. ,,Op mijn tiende werd ik lid. Op een gegeven moment gingen mijn knieën wat haperen en toen ben ik gestopt met spelen. In plaats daarvan ging ik de opleiding tot scheidsrechter volgen en behaalde het diploma, waarna ik nog jarenlang scheidsrechter ben geweest.”

In december 2018 kwam de buurtbus in het leven van Chris, inmiddels een vereniging: buurtbusvereniging De Binnen-Giessen. ,,Ik kende het initiatief in het begin nog niet, ook omdat de bus nog niet in Hardinxveld-Giessendam reed. Tijdens een seniorenbeurs in de sporthal werden er chauffeurs geworven en omdat het me wel wat leuk om op een buurtbus te rijden en omdat mijn kerkelijke activiteiten minder waren geworden, besloot ik me aan te melden. En ik werd geaccepteerd als chauffeur. Vanaf december 2018 ging de buurtbus rijden. Mijn insteek was gewoon lekker wekelijks een paar uurtjes rijden. Maar op een gegeven moment ging ik op verzoek ook de planning verzorgen. Toen er een nieuwe vereniging opgezet moest worden, ben ik daar ook bij betrokken. Die oprichting is in december 2019 tot stand gekomen. Inmiddels rijd ik nog steeds een paar keer per week op de buurtbus.”

Ook houdt Chris zich bij De Binnen-Giessen bezig met de werving van de chauffeurs. Er mogen wel wat nieuwe vrijwilligers bij, constateert de Hardinxvelder. ,,Gelukkig hebben we er onlangs een paar bij gekregen, maar nieuwe chauffeurs zijn zeker hartelijk welkom. Onder onze leden zijn ook enkele vrouwelijke chauffeurs. Mogelijk dat er meer zijn die er zin in hebben. Deze zijn ook hartelijk welkom. Het lukt nu nog net om de planning rond te krijgen, maar we weten nu al dat volgend jaar een paar vrijwilligers moeten stoppen vanwege hun leeftijd. En vooral de vakantieperiodes zijn moeilijk in te vullen. We gunnen onze chauffeurs natuurlijk hun vrije tijd om er ook op uit te trekken. Dat doen ze meestal wat buiten de officiële vakanties en dat betekent dat er dan weken meerdere op vakantie kunnen zijn. Maar de buurtbus moet wel moet blijven rijden, uiteraard. Daarvoor kan een uitbreiding een oplossing bieden.”

Chris haalt veel voldoening uit al zijn vrijwilligerswerk. ,,Ik vind het mijn plicht om naar mijn naasten om te kijken, op welke wijze dan ook. Mensen helpen vind ik belangrijk. Het geeft me ook een behoorlijke voldoening. Natuurlijk krijg je best wel eens met lastige dingen te maken, maar ik ben blij en dankbaar dat ik mensen zo echt kan en mag helpen.