Gemeentehuis Hardinxveld-Giessendam
Gemeentehuis Hardinxveld-Giessendam Esther Coumans

Rustig beraad over gemeentebegroting

15 november 2022 om 11:42 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM De gemeenteraad heeft de begroting unaniem vastgesteld. In grote lijnen waren alle fracties tevreden; al werden er hier en daar wel wat vliegen afgevangen.

door Wim Timmermans 

Het debat over de gemeentebegroting voor 2023 en verder verliep positief. Vooraf had burgemeester Dirk Heijkoop de spelregels duidelijk bepaald. Eerst gaf wethouder Arjan Meerkerk van Financiën een korte toelichting; daarna kreeg de raad het woord, de volgorde van sprekers werd door loting bepaald; elke fractie had vijf minuten spreektijd in de eerste ronde; vervolgens zou er een schorsing komen van twintig minuten voor onderling overleg.

ZWARTE CIJFERS Meerkerk gaf aan dat de begroting tot en met 2025 zwarte cijfers laat zien: ,,De begroting bevat de vertaling van het coalitieprogramma en houdt meer dan tot nu gebruikelijk rekening met nieuwe zaken die op ons af kunnen komen, maar die we nu nog niet kennen.” Voor het jaar 2026 zijn de cijfers rood. De oorzaak daarvan is dat een aantal Rijksuitgaven voor dat jaar nog niet bekend zijn.

De partijen waren in grote lijnen tevreden. Ze legden wel eigen accenten. Zo wees Wim IJzerman (CU) op het energiebeleid. De gemeente heeft daar een voorbeeldrol: ,,We moeten in dit huis maar een extra trui of jasje aantrekken, als we het koud krijgen.” Hij pleitte ervoor duurzame energieprojecten van burgers te stimuleren. Hij was blij met de extra BOA, een buitengewoon opsporingsambtenaar, op het gebied van veiligheid. En betoonde tot slot dankbaarheid naar God.

Namens de T@B voerde Guus van den Bosch het woord. Hij was juist niet blij met de BOA: ,,Oké, die gedogen we.” Hij heeft liever meer politie. Hij wees op de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de inflatie: ,,Als dat er allemaal niet geweest was, zou de begroting een ruime plus hebben laten zien.” En hij brak een lans voor het sociaal domein: voor vroegtijdige hulp in de jeugdzorg en doorontwikkeling van het gemeentelijk Sociaal Team.

GROTE AMBITIES Koen Schouten (SGP) legde een nadruk op de grote ambities met veel ruimtelijke projecten: ,,Moet dat allemaal tegelijk? Middelen en personeel zijn schaars.” Wel wilde hij vaart zetten met het Huis van de Gemeente. Hij diende daar zelfs een motie voor in, die unaniem werd onderschreven. Ook hij benoemde de ,,onzekere tijden. Maar het is ook niet helemaal waar. Onze God van hemel en aarde ziet tot aan vandaag toe naar ons als mensen om. Dat geeft zekerheid aan een ieder die in hem gelooft.”

Timon van Zessen (CDA) was bezorgd: ,,We moeten de financiële rekening niet doorschuiven naar toekomstige generaties.” Volgens hem liggen er vooral risico’s binnen het sociale domein. Hij pleitte voor dertig procent sociale huurwoningen op gemeentelijk niveau: ,,Daar moeten we achterstanden weg werken.” Wat hem betreft is er intensieve participatie van burgers nodig bij bouwprojecten. Hij besloot zijn bijdrage met ,,gevoelens van dankbaarheid en religieuze verdieping in deze onzekere tijden.”

EXCUSES Tot slot was het de beurt aan Max van den Bout (PvdA). Hij stond uitgebreid stil bij de IJzergieterij: ,,Dat plan is onzorgvuldig voorbereid, omwonenden zijn niet goed benaderd.” Hij wilde dat de gemeente alsnog in gesprek zou gaan om de problemen zo goed mogelijk op te lossen. ,,Tweehonderd mensen hebben geen vertrouwen meer in de gemeente. Dat moet je herstellen.” Excuses zijn wat hem betreft op zijn plaats. Vervolgens kreeg hij de lachers op zijn hand. ,,Wat zijn excuses nog? De koning biedt Indonesië excuses aan; de minister president Suriname. Ik wacht op excuses van de Fransen voor wat Napoleon hier deed; van de Spanjaarden vanwege de tachtigjarige oorlog; en dan zwijg ik nog over de Romeinen en de Noormannen.”

Langzaam aan verloor het debat aan scherpte. Na een paar uur stelde de raad unaniem de begroting vast, inclusief de beoogde investeringen.