De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst.
De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst. Privé

Alzheimercafé ontvangt donatie van Kringloop De Cirkel

16 november 2022 om 11:06 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESENDAM In het Alzheimercafé van woensdag 23 november wordt door Kringloop De Cirkel een cadeau aan het Alzheimercafé aangeboden: een donatie.

door Eline Lohman

,,We hebben een mooie donatie ontvangen van 2500 euro, waarmee we videoapparatuur konden aanschaffen om de bijeenkomst te filmen en uit te zenden,” vertelt een opgetogen Piety Nijhoff van het Alzheimercafé. ,,Met de filmapparatuur kan dat nu meer professioneel gebeuren. Door de filmpjes te plaatsen op YouTube bereiken we meer inwoners van Hardinxveld-Giessendam die de informatie op eigen tijd tot zich kunnen nemen ofwel het filmpje van de bijeenkomst terug te kijken. Wij merken dat de filmpjes vaker worden bekeken.” 

FILMEN Piety is erg blij met de donatie. ,,Het is een prachtig bedrag! We zijn al een tijdje op zoek naar een goede manier om filmopnamen te maken, zodat iedereen op de hoogte is van wat demente is en hoe we ermee om kunnen gaan. We zouden dit onderwerp nog veel meer met elkaar moeten delen, vind ik. Dat kon tot nu nog niet optimaal - we hadden wel een vrijwilliger die filmpjes maakte, maar de apparatuur was niet toereikend. Nu hebben we zojuist nieuwe apparatuur aangeschaft. Dat maakt dat het gemakkelijker is om films te maken en het komt ook professioneler over.”

Het geeft verbondenheid en mensen voelen zich gesteund

De filmpjes worden goed bekeken, merkt Piety. ,, Dat is fijn, maar met het elkaar ontmoeten in het Alzheimercafé, kunnen mensen met dementie en mantelzorgers in gesprek met elkaar. Dat is wel erg belangrijk. Het geeft verbondenheid en mensen voelen zich gesteund. Uiteraard zijn er ook mensen die niet kunnen komen en dan is het fijn dat we deze mensen met de filmpjes toch kunnen informeren over de bijeenkomsten. Het uitzenden van de informatie die gedeeld wordt in het Alzheimercafe, is een initiatief dat in coronatijd is ontstaan, omdat we toen niet met veel mensen bij elkaar konden komen. Toen hebben we echt onze weg gevonden naar de films en dat bleek een schot in de roos te zijn. We delen de filmpjes via met onze vaste gasten en op social media.” 

Alle spullen die binnenkomen bij Kringloop De Cirkel worden verkocht en van die opbrengst en van giften gaat geld naar goede doelen. Piety: ,,Dit keer mochten wij daarin meedelen. Een aantal jaren geleden hebben we ook al eens een gift van De Cirkel gekregen. Toen konden we spelmateriaal aanschaffen voor op de boekentafel en mensen konden die materialen lenen als dagbesteding. Deze materialen hebben we weer gedeeld met het Geheugenkabinet dat in de bibliotheek te vinden is. Ook weer om informatie en materialen te delen met inwoners. Toen is het geld dat we gekregen hebben heel goed terechtgekomen en dat is nu ook weer gebeurd.” 

FEESTELIJKE AVOND De bijeenkomst van 23 november is een feestelijke avond, waarbij de cheque van De Cirkel overhandigd wordt aan het Alzheimercafé. Bezoekers kunnen verder een muzikale omlijsting verwachten, met liedjes uit het verleden gezongen door zang- en gitaargroep TisNennyFals. Er wordt ook een filmpje bekeken dat herinneringen oproept. Dit is gelinkt aan het Geheugenkabinet waar ook maandelijks een filmpje met herinneringen wordt gedraaid. Iedereen is welkom bij het Alzheimercafé: mensen met welke vorm van dementie dan ook, hun naasten en professionals. Elke vierde woensdag van de maand vinden de bijeenkomsten plaats, van 19.30 tot 21.30 uur. Op wisselende locaties; 23 november bij Verpleeghuis Tiendwaert.