Woningen bouwen.
Woningen bouwen. www.pixabay.com/anncapictures

Bouwen voor eigen inwoners, maar hoe?

21 november 2022 om 17:01 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM De gemeenteraad stelde de Lokale Paragraaf Bouwen vast na een fel debat. Volgens de oppositie is er te weinig aandacht voor het bouwen van goedkope woningen.

door Wim Timmermans

Met de nieuwe Lokale Paragraaf Bouwen wil het college drie doelen bereiken. Er moeten gemiddeld 80 nieuwe woningen per jaar worden gebouwd; daarvoor liggen in elk geval tot en met 2025 de plannen klaar. Er moet meer doorstroming komen; inwoners moeten een nieuwe woning kunnen vinden in de gemeente. Tegelijk moet het voor mensen eenvoudiger worden om langer in hun eigen woning te blijven wonen. De raadsleden konden zich hier in vinden. Wel ontstond een fel debat over wat voor woningen er gebouwd moeten worden.

Dertig procent sociale huur

CDA’er Wim de Ruiter zette de discussie in gang. Onlangs heeft het Rijk aangekondigd dat elke gemeente er voor moet zorgen dat dertig procent van haar woningen in de categorie sociale huur valt. Maar de gemeente heeft daar volgens hem veel te weinig aandacht voor. Hij verweet het college een ,,arrogante houding ten aanzien van betaalbare woningen.”

Gert Maas (PvdA) haalde vervolgens hard uit. Maas was verbaasd dat er geen extra sociale huurwoningen komen ondanks de enorme behoefte: ,,Van bouwen voor eigen inwoners en eigen behoefte is geen sprake. Ons college vindt het belangrijker de markt te beschermen en gaat voor het verdienmodel van aannemers en ontwikkelaars. In plaats van te zorgen voor de eigen inwoners met een kleine portemonnee.”

Per project bekijken

Erik van Dijk (CU) wees eveneens naar het nieuwe Rijksbeleid. Hij wil echter maatwerk maatwerk per woningbouwproject. ,,Over elk woningbouwproject neemt de raad uiteindelijk een afzonderlijk besluit.” Hij wil dat daarin afspraken komen over de aantallen sociale huur en betaalbare woningen.” Dan moet de raad wat hem betreft vervolgens wel goed in de gaten houden of die aantallen ook echt gehaald worden.

Koen Schouten (SGP) probeerde de gemoederen te bedaren: ,,als je goed kijkt, ziet het er allemaal ook wel weer goed uit, zeker tot 2025.” Hij wilde meer onderzoek of er wel zo’n grote behoefte aan goedkope woningen is., maar kwam de anderen toch: ,,De woningmarkt is over drie jaar anders; laten we daar volgend jaar eens goed met elkaar over praten.” Bij de discussie over de plannen voor ,,t Oog” wil hij daar al mee beginnen.

Rol van het Rijk 

Dick Fijnekam (T@B) wees op de rol van het Rijk. Door de stikstofaanpak liggen veel projecten stil.” Een groot knelpunt is volgens hem de woningtoewijzing: ,,Je hebt een recht op een huis ja. Maar als er een woning vrijkomt kunnen er zomaar 10 mensen uit andere gemeenten voor je in de rij staan.” Hij riep de andere fracties op om hun landelijke collega’s aan te sporen daar iets aan te veranderen.

Langzaam viel het debat stil. ,,Alles was gezegd,” aldus burgemeester Dirk Heijkoop. Er kon gestemd worden. De plannen werden ongewijzigd vastgesteld; de PvdA stemde tegen.