André van den Heerik.
André van den Heerik. John Tomeij

André van den Heerik over vrijwilligerswerk bij De Koperen Knop: ‘Het sociale aspect vind ik hier weer terug’

19 januari 2023 om 11:42 Mensen

HARDINXVELD-GIESSENDAM Met pensioen en dan? Niet thuiszitten en niets doen, dacht André van den Heerik (69) uit Hardinxveld-Giessendam. Dus werd hij vrijwilliger bij Museum De Koperen Knop. En daar heeft hij nog geen seconde spijt van gehad. Sterker nog, hij kan het vrijwilligerswerk iedereen aanraden.

door Eline Lohman

Hij weet het nog goed: 31 juli 2020 ging André met pensioen. Een maand daarvoor zag hij een artikel in Het Kompas, over dat De Koperen Knop vrijwilligers zocht. André zocht contact met de directrice en daarna ging hij aan de slag voor het museum. Hij doet er ‘heel veel’, zo zegt hij. ,,Ik ben begonnen als suppoost, om het reilen en zeilen bij het museum mee te maken. Ik ben een soort toezichthouder en beantwoord vragen van bezoekers. Of ik geef informatie als ze daar om vragen. Verder ben ik betrokken bij het openen en sluiten van het museum.”

Ik doe dit om nog een doel te hebben

André doet het vrijwilligerswerk met veel plezier. ,,Ik vind het mooi om mensen die rondlopen achtergrondinformatie mee te geven. Ik kan zelf wel inschatten of iemand dat wel of niet wil. Tijdens suppoostbijeenkomsten krijg ik informatie over wat de nieuwe aangekondigde expositie inhoudt. Zodat je een verhaal kunt vertellen en het echt gaat leven voor bezoekers. Vrijwilligers bij De Koperen Knop worden ingedeeld in een vrijwilligersrooster. Je kunt aangeven wanneer je kan. Ik draai zelf meestal één keer per week een dienst. Daarnaast ben ik nog één of twee middagen per week in het museum te vinden om andere zaken te doen, zoals de financiële administratie. Zodat de gelden op de juiste posten geboekt worden. Verder draai ik ook nog een dienst in het museumcafé, waar ik koffie en thee schenk voor bezoekers.”

Toen het museum tijdens de coronaperiode ruim drie maanden dicht was, vond er een renovatie plaats. Daar was André ook bij betrokken. ,,Ik heb samen met een andere vrijwilliger het depot op zijn kop gezet, waarna we alle objecten opnieuw gecategoriseerd hebben. Dat was nodig, want er was tien jaar lang niets aan gedaan en daardoor was het een beetje een chaos geworden. Nu is alles weer goed te vinden.”

André vindt het mooi om vrijwilligerswerk te doen. ,,Ik doe dit om nog een doel te hebben. Ik heb 45 jaar lang heel intensief gewerkt en als je dan met pensioen gaat, dan val je in een gat. Je raakt het sociale netwerk van je werk kwijt – mensen zitten niet meer op je te wachten. Toen heb ik gezocht naar een welkome invulling van mijn pensioen en die heb ik gevonden in het museum. Het enthousiasme van directeur Alida sloeg op mij over en ik ben daar blij om, want ik mag nu deel uitmaken van een mooie groep vrijwilligers en fijne bezoekers. Het sociale aspect vind ik hier weer terug. Ik ben een sociaal dier, dus dat is mooi meegenomen. Uiteindelijk wil ik ook rondleidingen gaan geven in het museum, maar daar moet ik nog veel kennis voor opdoen over het heden en verleden van De Koperen Knop. Maar ik wil ook weer niet teveel doen; mijn vrouw is begin dit jaar ook met pensioen gegaan en ik wil wat tijd overhouden voor ons samen.”