Een doorbraak van Nicole van der Laan
Een doorbraak van Nicole van der Laan Vriendenschaar

Vriendenschaar verliest in prima korfbalduel

30 oktober 2022 om 21:55 Korfbal

HARDINXVELD/TILBURG In de uitwedstrijd in en tegen Tilburg kon het publiek genieten van een mooi en spannend korfbalduel met veel korfpunten, waarbij de thuisploeg uiteindelijk aan het kortste eind trok en de overwinning in deze eerste returnwedstrijd (en tevens laatste veldwedstrijd) behaalde. Uiteindelijk bleek het iets betere schotpercentage (25% tegenover 22 %) de doorslag te geven, voor de op het laatst nog wat geflatteerde overwinning van k.v. Tilburg.

Vriendenschaar begon uitstekend aan deze wedstrijd, die onder prima zomerse omstandigheden werd gespeeld. Het eerste schot achter de korf van Celine van Meeteren was meteen raak en na de gelijkmaker zag ook Marijn Bakema zijn eerste schot door de korf vallen. Vakgenoot Marijn Blokland benutte vervolgens een strafworp waardoor Vriendenschaar met 1-3 een 2 punts voorsprong nam die het tot de 20e minuut prima verdedigde. Het werd om en om scorend 5-7, waarbij het CABholland-team de betere ploeg was, maar verzuimde in die periode de voorsprong verder uit te bouwen.

Bij Tilburg schoten de 2 topaanvalsters (samen goed voor treffers) in de 20e minuut hun ploeg naast Vriendenschaar, die door een raak schot van Anne Timmer direct weer op een voorsprong van 7-8 kwam. In dezelfde minuut nog werd het weer gelijk, waarna door 3 dames-scores binnen 2 minuten de thuisploeg voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong kwam. Tilburg schoot in die periode met scherp, want na de 11-9 van Anne Timmer waren 2 verre schoten ook weer 2 korfpunten, wat de stand op 13-9 bracht. Ook Marijn Bakema was deze middag op schot en ook hij had ook maar 2 schoten nodig om in de laatste minuut voor de rust de achterstand terug te brengen naar een 13-11 ruststand, waarmee zijn ploeg perspectief hield voor de 2e helft.

Ook na de rust bleven beide teams de korf goed vinden. Hoewel Tilburg steeds een voorsprong behield, bleef Vriendenschaar de aansluiting behouden. De Hardinxvelders kwamen een aantal keren op 1 punt achter, maar konden de gelijkmaker niet op het scorebord krijgen. Het werd na 16-13 door Celine van Meeteren en Anne Timmer weer 16-15, maar na de 18-17 miste Vriendenschaar enkele goede kansen om gelijk te komen. Tilburg profiteerde daarvan en kon daarna de voorsprong bij de vakwisselingen steeds op 2 punten houden. De op de bank begonnen Daan Kamsteeg en Nicole van der Laan kwamen in de ploeg om de wedstrijd een nieuwe impuls te geven, maar toen door het 13e damesdoelpunt van Tilburg met nog 10 minuten te spelen de stand op 22-19 kwam, leek de wedstrijd beslist.

Door Nicole v.d.Laan , Marijn Blokland en de in de 2e helft met scherp schietende Patrick Noordzij kwam Vriendenschaar met nog 4 minuten te spelen op 23-22. Echter in de spannende minuten die volgden schoot Tilburg de 24e treffer door de mand, waar Vriendenschaar geen antwoord meer op had. In de laatste minuut brachten 2 opportune verre schoten van Tilburg de eindstand wat geplatteerd op 26-22 , waarmee de ploeg naast Vriendenschaar aan de kop van de ranglijst is gekomen.

In deze spannende 1e klasse E kunnen alle ploegen van elkaar winnen (met uitzondering van het onderaan staande Rust Roest), waardoor deze 1e helft van de veldcompetitie wordt afgesloten met als koplopers Vriendenschaar en Tilburg met 10 punten en de overige teams daar kort achter 9 , 8 en 7 punten. De veldcompetitie wordt weer hervat in maart 2023.

De korfpunten werden gescoord door: Marijn Bakema 7, Patrick Noordzij 5, Anne Timer 4, Celine van Meeteren 3, Marijn Blokland 2 en Nicole van der Laan 1.

Oefenprogramma zaalcompetitie

In voorbereiding op de zaalcompetitie die voor Vriendenschaar in Overgangsklasse D begint op 26 november, speelt Vriendenschaar op 8 november in Houten tegen Victum en daarna op 12 november om 18 uur tegen Excelsior in sporthal De Wielewaal. Op donderdagavond 17 en zaterdagmiddag/avond 19 november is dan het jaarlijkse zaaltoernooi in sporthal De Wielewaal waar Merwede, Albatros en Spirit de tegenstanders zijn.