Ivar van Rijt rolde maar liefst 18 km. met de sleutel van Hardinxveld-Giessendam naar Zwijndrecht
Ivar van Rijt rolde maar liefst 18 km. met de sleutel van Hardinxveld-Giessendam naar Zwijndrecht Esther Vergeer Foundation

Hardinxveldse bijdrage in estafette voor opening sportpoli Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam

7 oktober 2021 om 12:30 Overig

HARDINXVELD-GIESSENDAM In de afgelopen maanden is de Esther Vergeer Foundation Sportpoli gestart in vijf Kinderziekenhuizen in Nederland, waaronder het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. 

De Sportpoli begeleidt kinderen met een lichamelijke beperking naar een ‘gewone’ sportvereniging. Een sportclub die past bij het kind en zijn/haar beperking en waar het kind welkom is. Deze Sportpoli is officieel geopend met een Sleutel Estafette die op 1 oktober is gestart vanaf Papendal en op 6 oktober is aangekomen in het Sophia Kinderziekenhuis. Met etappes die onder andere door Arnhem, Wageningen, Rhenen, Tiel, Geldermalsen, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Dordrecht, Zwijndrecht, Ridderkerk en Rotterdam voerden. Paralympisch kampioen handbike Jetze Plat nam de slotetappe voor zijn rekening en bracht samen met Mensje Hoogervorst, die via de foundation is gaan tennissen, de sleutel naar de finish in Rotterdam. 

PERSOONLIJKE BEGELEIDING ESSENTIEEL Esther Vergeer, naamgever van de Foundation: ,,Met de start van de Sportpoli komt een persoonlijke droom van mij uit. De stap naar sporten op een sportvereniging is voor kinderen (en ouders) best wel heel groot. De Foundation heeft veel ervaring met het persoonlijk begeleiden van ouders en kind naar een passende sport. We zien dat juist die persoonlijke begeleiding essentieel is. Als een kind blij wordt van sporten dan heeft dat ook een positieve impact op het hele gezin. Door de realisatie van de Sportpoli kunnen wij nog veel meer kinderen naar sport gaan begeleiden; dat vind ik echt fantastisch!”

Voor de realisatie van de Sportpoli ontving de Foundation een schenking van 260.000 euro van de Nationale Postcode Loterij. De Foundation zoekt naar een sport die past bij het kind en zijn/haar beperking en begeleidt kind en ouder naar de sportvereniging in de eigen woonomgeving.

ZELDZAME STOFWISSELINGSZIEKTEN Deze zomer is het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis al gestart met de Sportpoli. De poli is in het Sophia Kinderziekenhuis gericht op kinderen met zeldzame stofwisselingsziekten die leiden tot een beperking in de spieren of gewrichten. Denk aan de ziekte van Pompe en Mucopolysaccharidosen. Daarnaast ziet men op de poli kinderen die door een hersenbeschadiging moeite hebben met bewegen. Linda van den Berg, sportarts in het Sophia Kinderziekenhuis: ‘,,Wij helpen deze kinderen de weg naar sport te vinden. Op termijn hopen we de Sportpoli aan alle kinderen met een motorische beperking aan te kunnen bieden. De ambitie van de Sportpoli van de Esther Vergeer Foundation sluit naadloos aan op mijn werk in het Sophia Kinderziekenhuis. Mijn ideaal beeld is dat ieder kind in Nederland, gezond of ziek, met of zonder lichamelijke beperking, kan ervaren hoe leuk en gezond sporten is. Dat hopen we mede dankzij de Sportpoli te bereiken!” 

SLEUTELESTAFETTE De officiële opening van de sportpoli’s startte met het startschot van een Sleutelestafette op 1 oktober vanaf Papendal. Vanaf waar teams met topsporters, kinderen met een beperking en hun ouders, BN’ers en partners van de foundation meehielpen met het vervoeren van de sleutel naar het Pr. Maxima Centrum, als symbolisch bewijs van dat we er alleen samen voor kunnen zorgen dat elk kind kan sporten.

Van 1 t/m 6 oktober vond de estafette naar het Sophia Kinderziekenhuis plaats. Deze voerde door de gemeenten: Arnhem, Wageningen, Rhenen, Tiel, Geldermalsen, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Dordrecht, Zwijndrecht, Ridderkerk en Rotterdam. 

Op 3 oktober 2021 trotseerde oud-militair en voormalig Invictus Games-deelnemer Edwin de Wolff de regen samen met een team vrienden de etappe van Tiel naar Gorinchem. Na maar liefst 50 kilometer ontving HC Rapid de sleutel om deze de volgende dag weer aan het volgende team door te geven.

Edwin: ,,Iedereen moet kunnen sporten en dat begint op jonge leeftijd. Daar ligt de basis voor elk mens om enthousiast van sport te worden en op termijn te blijven. Vooral kinderen met een beperking kunnen hier extra bij geholpen worden. Het is niet alleen gezond en leuk maar hun zelfvertrouwen neemt vooral ook toe. Ze zijn onze toekomst.”

Op 4 oktober 2021 brachten de buurtsportcoaches van Gorinchem Beweegt! al rennend de sleutel van Gorinchem naar Hardinxveld-Giessendam. ,,Alleen met zijn allen kunnen we iedereen mee laten doen met sport! Wij vinden het enorm belangrijk dat iedereen kan blijven bewegen in een sport die bij hem of haar past. Onze beweegcoaches helpen daar graag bij!”

Op 5 oktober 2021 rolde Ivar van Rijt maar liefst 18 km. op zijn rolstoel om -samen met zijn vader- de etappe van Hardinxveld-Giessendam naar Zwijndrecht te volbrengen

Gorinchem Beweegt! bracht de sleutel al rennend van Gorinchem naar Hardinxveld-Giessendam
Het team van Edwin de Wolff (2e van rechts) trotseerde de regen van Tiel naar Gorinchem
Aankomst Sophia Kinderziekenhuis met Jetze Plat en Mensje Hoogervorst
Sleutel overdracht met vlnr Jetze Plat, Mensje Hoogervorst, Edmund Rings, Linda vd Berg en Esther Vergeer
Het team van Sandra vd Werf (2e van rechts) brachten de sleutel van Wageningen naar vd Valk in Tiel
Paralympisch atleten Noelle Roorda en Fleur Schouten brengen de sleutel van Papendal naar Wageningen
advertentie
advertentie