Theo de Swart (links) en Drents talent Wouter Sosef in opperste concentratie
Theo de Swart (links) en Drents talent Wouter Sosef in opperste concentratie Piet Trapman

Waarddammers bezwijken bij debuut ereklasse

Overig

HARDINXVELD-GIESSENDAM Waren het de zenuwen die het team parten speelden bij het debuut in de hoogste Nederlandse damklasse? Of toch misschien het niveauverschil tussen de hoofdklasse, waaruit de ploeg vorig seizoen royaal promoveerde, en de ereklasse? Het zal wel een mix van factoren zijn geweest. Tegen HDC Hoogeveen ging het Alblasserwaardse tiental zaterdag met 14-6 ten onder.

Na 4 uur spelen toonde het scorebord een 4-4 tussenstand door remises van Rik Verboon, Thijs Verboon, Anton Kosior en Shammie Kasnadi. Daarna ging het mis. Peter de Hek tuinde in een licht voordelige stand in een combinatie. Datzelfde overkwam Wim Kalis en toen Arie van de Weteringh ook nog onderuit ging stond het zomaar 4-10. Er gloorde nog een lichtpuntje bij Theo de Swart, maar de ingewikkelde winstgang die die de computer achteraf aantoonde, werd in de partij – men had er inmiddels al vierenhalf uur intens gepeins opzitten – niet gevonden. André Droog sleepte in een nadelig eindspel nog een remise uit het vuur, waarna Peter Hartog als laatste bezweek onder de Drentse druk.

Het tweede achttal komt uit in de eerste klasse. Vorig jaar wist de ploeg zich daar te handhaven na lang te zijn achtervolgd door een grijnzend degradatiespook. Nu kende het team een prima ouverture met een zwaar bevochten 9-7 zege op VAD Amsterdam. Martin Nederlof werd de held van de dag door zijn geroutineerde opponent met ragfijn positiespel op de knieën te dwingen. Joop Roedolph en Piet Trapman konden ook toeslaan, maar zij verkwanselden hun winstmogelijkheden en moesten in een puntendeling berusten. Ook de partijen van Ad de Hek, Herman Meyer, Fred Roedolph, Wim Verschoor en Ernst de Heer eindigden in remise.

advertentie
advertentie