Afbeelding
Arno Wallaar Memorial

Arno Wallaard Memorial opgenomen in Netwerk Immaterieel Erfgoed

Overig

HARDINXVELD-GIESSENDAM De Arno Wallaard Memorial (AWM) heeft altijd gestreefd naar een eigen profilering van hun koers als ‘Polderkoers’. Het is de enige UCI-wedstrijd, die zich afspeelt in de polders van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Dwars door de provinciegrenzen heen houdt de Memorial het plattelandsgebied aan tussen de dijken van de Merwede, Lek en Waal. Polderkoers omdat het strijdtoneel de prachtige polders zijn in het Groen Hart, maar ook omdat de organisatie jaren achtereen kan vertrouwen op vrijwilligers en bijdragers uit de polder, nuchtere mensen met een goedgeefs hart.

Bijzonder is nu dat het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland de Arno Wallaard Memorial als Polderkoers heeft opgenomen als speciale cultuuruiting ‘Polderkoers’ in hun netwerk.

Het Netwerk stelde deze kennisgeving op: ‘De Arno Wallaard Memorial Polderkoers is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Het initiatief hiertoe is genomen door de organisatie van de koers. Immaterieel erfgoed kan alleen worden aangemeld door beoefenaars of direct betrokkenen. Met de aanmelding erkennen ze dat zij deze cultuuruiting als immaterieel erfgoed zien. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft bevestigd dat Arno Wallaard Memorial aan de criteria voor immaterieel erfgoed voldoet zoals gesteld in het UNESCO Verdrag inzake de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed, en heeft de aanmelding zichtbaar gemaakt op: www.immaterieelerfgoed.nl.’

Hierbij is de AWM samen met de Acht van Chaam (oudste wielercriterium) de enige wielerwedstrijd in Nederland, die als cultureel erfgoed wordt beschouwd door het kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

De (helicopter-)beelden van de wielerkoers in de editie van 2022 waren magistraal en lieten zien hoe een wielerwedstrijd en het decor van de polders elkaar bijzonder goed kunnen versterken. In die zin droeg de koers ook een beetje bij aan de identiteitsvorming van de polders en de gemeenschapszin van de honderden vrijwilligers die deze internationale wielerwedstrijd in hun gebied mogelijk maken.

De Arno Wallaard Memorial wil de titel van Immaterieel Erfgoed koesteren en volgend jaar op 15 april opnieuw een prachtige Polderkoers organiseren.

Info: www.immaterieelerfgoed.nl/nl/arno-wallaard-memorial-polderkoers

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie