Verslag ronde 6 interme competitie Schaakvereniging De Giessen en Linge

Sport/sport Deel je nieuws

In de 6e ronde trad Arjan Uittenbogerd aan tegen Jaco Vonk. Vanuit de opening kreeg Jaco aanzienlijk voordeel, won een pion en dreigde Arjan te overlopen. Die pakte zijn enige praktische kans en offerde een stuk en kon daardoor weliswaar loskomen en tegenspartelen, maar het materiële voordeel voor Jaco was ruim voldoende om de winst binnen te halen.

Hans Karelse nam het op tegen Henk Boot. Henk bereikte met zwart gemakkelijk gelijk spel. Toen Henk rond de 30e zet zijn witte loper ruilde tegen een paard had hij eigenlijk geen goede mogelijkheden meer om verder te komen. Hans pakte zijn kans en brak met een pionopstoot de zwarte koningsvleugel openen, waardoor Henk in zwaar weer belandde. Hij kon de talrijke dreigingen van Hans niet goed meer pareren, maar toen Hans met nog maar weinig tijd op de klok mistastte, kwamen er opeens weer overlevingskansen voor Henk. Hans dacht een kwaliteit te winnen, maar overzag een verdedigingszet van Henk en was hij pardoes een loper kwijt. Henk liet zich dit buitenkansje niet ontglippen en won dus.

André van Wingerden en Jeroen Brandsma speelden een rustige en vooral strategische partij, waarin het evenwicht in de stelling nimmer verbroken werd met remise als logische uitslag.

Louis Rutgers speelde tegen Eddy Korevaar. Toen Eddy een pion op e4 won, had hij duidelijk voordeel en leek hij op winst af te stevenen. Echter, Louis was niet van plan zich daarbij neer te leggen, kwam met een verassend kwaliteitsoffer op de proppen, gevolgd door een dubbele aanval op twee zwarte stukken, waardoor Eddy zich gedwongen voelde zijn sterke loper op e4 terug te offeren. Echter, met een tussenzet had hij zijn voordeel kunnen vasthouden. In het daarna volgende eindspel kon geen van de twee de winst naar zich toe trekken en werd besloten tot remise.

Hans Kooy kreeg tegen Ernst Delwel in een stelling met tegengestelde rokkades een zware aanval tegen zijn koning te verwerken, waarbij Ernst met pionnen en meerdere stukken de verdediging rond witte monarch aan flarden werd gespeeld en won Ernst overtuigend.

Deze avond trad het derde team voor de eerste externe wedstrijd aan tegen de Doredenkers en wonnen overtuigend met 5½-2½. Na een vlotte start, 4-0 voorsprong kwam er wat zand in de motor kwam door de nederlagen van Henk van der Hoek en Bram Capelle. Winst was er voor Marcel van Wingerden, Jan Post, Mark Couwenberg, John Dessens en Rob van Driel. Bert van Geldere speelde remise.

advertentie