Winnend HKC blijft op koers

10 maart 2019 om 16:50 Sport/sport

H'VELD-G'DAM De wedstrijd tegen het laag geklasseerde KVA-Amstelveen was door HKC als lastig ingeschat en dat bleek afgelopen zaterdag maar al te waar. De uitwedstijd wisten de Boven-Hardinxvelders pas in de slotfase in hun voordeel te beslissen en voor HKC is KVA zeker geen team dat op een degradatieplaats thuishoort. De eerste helft stond HKC wel steeds op voorsprong, maar KVA volgde als een terriër. In de loop van de tweede helft kreeg HKC steeds meer het initiatief en ruim voor het einde was duidelijk dat HKC een gewonnen wedstrijd speelde. Hiermee hield de Novafront/Klop Watersportploeg haar titelkansen gaaf.

Een weer afgeladen sporthal Het Dok zag beide ploegen als een komeet uit de startblokken schieten. Eliza Roest opende de score reeds na zes seconden, maar KVA egaliseerde direct. De openingsfase was qua korfbal het beste deel van de wedstrijd. HKC wist met dynamisch korfbal haar tegenstander onder grote druk te zetten en daarmee productief te zijn, terwijl KVA weinig ruimte en kansen nodig had om doeltreffend te zijn. Beide ploegen gaven elkaar weinig toe, waarbij HKC het lastig had in de rebound maar toch tot vele doelpogingen wist te komen. Bij KVA kregen de dames een belangrijk aandeel in de score, naast hun excellerende aanvaller Dennis de Jong. HKC bouwde stilaan een voorsprong op van drie doelpunten, maar moest net voor rust toch toezien dat de ploeg uit Amstelveen terugkwam tot 15-15. Het was Kelly de Bruin die de ploegen op slag van rust met een voor HKC voordelige stand van 16-15 achter de thee zette.

Direct na rust vergrootte Kelly de Bruin die voorsprong naar 17-15 en bleef de volgende fase het verschil van twee doelpunten steeds intact. Toen Lotte Scherstra halverwege het tweede bedrijf tot tweemaal toe onreglementair afgestopt kon worden, wist Eliza Roest met de toegekende strafworpen wel raad. Direct daarna bouwde John den Dunnen met een voor hem stereotiepe onehander de voorsprong uit naar vier punten werd duidelijk dat HKC de wedstrijd over de streep ging trekken. Bij KVA vloeiden de krachten wat weg en HKC kreeg steeds meer controle over de wedstrijd, waardoor het geweldige HKC-publiek al voortijdig haar feestje kon gaan vieren. In de slotfase kwam Sanne Langendoen bij HKC nog in de ploeg voor John den Dunnen en was het bij KVA jammer dat Dennis de Jong geblesseerd naar de kant moest. Het had geen invloed meer op de wedstrijd, waarover HKC duidelijk de regie hield en uitliep naar 27-22.

Drie minuten voor tijd nam de zwangere Esther de Groot onder groot applaus en met bloemen afscheid na vele jaren trouwe dienst in HKC 1, waarmee zij vele successen boekte.

Uiteindelijk hield HKC met een 27-23 overwinning haar titelkansen gaaf en inmiddels is, met nog drie wedstrijden te gaan, De Meeuwen nog de enig overgebleven concurrent op een eerbiedige afstand van drie punten.

Voor HKC kwamen op het scoreformulier: Eliza Roest (7), Kelly de Bruin (6), Annelies Kop (5), Corné Troost (4), John den Dunnen en Tjeerd Gort (ieder 2) en Stefan den Breejen (1).

Komende zaterdag speelt HKC om 17.00 uur in het H.F. Witte Centrum in De Bilt tegen rode lantaarndrager Nova. Een tegenstander die de laatste weken in betere doen is en enkele weken terug verassend De Meeuwen wist te verslaan. De supportersbus vertrekt om 15.30 uur.