‘Wielrenner wordt geen hobbyist’

16 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Voor de veertigste keer is de Peulenlaan zaterdag afgesloten voor verkeer. 160 Wielrenners vechten tegen regen en wind en rijden 60 tot 80 rondjes over het vertrouwde parcours. Eén rondje is exact één kilometer. Het publiek ziet de renners hierdoor redelijk vaak voorbij komen. De belangstelling voor het wielerevenement is niet groot. Máár de aanwezige toeschouwers genieten zichtbaar. De 72-jarige Bertus de Bruin is voor de gelegenheid neergestreken in een kuipstoel. Hij zit op een strategische plek, op de hoek van de Peulenlaan/Thorbeckestraat. ,,Vroeger stond het hier stikvol mensen,” vertelt hij. De Bruin wijdt het weinige publiek aan de autocross in Boven-Hardinxveld. ,,Dat hadden ze niet tegelijk moeten doen.”

Toekomst Wieler- ronde in ‘t geding H’VELD-G’DAM - Neem de proef eens op de som: strijk neer in een grasveld ergens in de polder. Hoeveel wielrenners ziet u voorbij komen die gezellig babbelend op de fiets zitten. Juist, nul! ,,Wielrenners zijn geen hobbyisten, ze beschikken over een eindeloze competitiedrang. Of je nu wedstrijden rijdt of niet, er moet altijd iemand afvallen,” legt een liefhebber uit. Dit gegeven werd onderstreept tijdens de veertigste Wielerronde in Hardinxveld-Giessendam. De deelnemers fietsten de benen onder het lijf vandaan om als eerste over de streep te komen. Giessenburger Arno Hartog schrijft de ronde op zijn naam.

Door Hanneke van Houwelingen

Peter Huisman, één van de organisatoren van de Wielerronde, denkt echter dat de twee sportevenementen elkaar niet bijten. ,,Hier komen de echte wielrenliefhebbers naar toe en dat is nu eenmaal een select gezelschap.” Dat de belangstelling is teruggelopen, beaamt hij. ,,De middagbesteding van de mensen is anders geworden. Hardinxveld heeft een schitterend verenigingsleven. De inwoners staan liever bij de club aan de lijn, dan dat ze hier een kijkje komen nemen.”

Iemand die ontzettend kan genieten van het jaarlijkse Wielerevenement is de 74-jarige A. Reijders. Hij is oud-wielrenner én oud-organisator van de ronde. Observerend vanuit de jurybus, kan hij exact het gevoel van de renners beschrijven. ,,Wielrennen is een eeuwige competitie, renners worden nooit hobbyisten. Je hoopt altijd dat er iemand afvalt. Soms wil je zo graag winnen, maar willen je benen gewoon niet meer. En dan toch blijven proberen. Dát is wielrennen. We trainden vroeger in weer in wind. Of het nu sneeuwde of regende...” Wielrennen zit bij Reijders in het bloed. ,,Als je ziek bent, gaat een ieder ander naar zijn bed, maar een wielrenner denkt: even het eruit fietsen.”

De jubilerende Wielerronde is wellicht ook de laatste op rij. De toekomst van het sportevenement staat op losse schroeven door de bouw van het nieuwe centrum aan de Thorbeckestraat. ,,Door de werkzaamheden is het parkoers volgend jaar onbegaanbaar,” vertelt Huisman. ,,Er zullen ook nieuwe ontsluitingswegen komen. We weten niet wat voor effect dit heeft op de ronde.” Een definitief einde van het evenement vindt hij ‘jammer’. ,,De gemeente bestaat dit jaar 50 jaar, waarvan er al 40 jaar de Wielerronde wordt gehouden. De ronde hoort bij het dorp.”

Bij de veteranen ging Jaco Tettelaar er in een eindsprint met de bloemen vandoor. De Elite/Beloftenwedstrijd werd gewonnen door Arno Hartog. Naast onder meer de Ronde van Lexmond en de winst in een grote klassieker eerder dit jaar was Hartog trots ook deze ronde op zijn lijstje te kunnen toevoegen.

advertentie
advertentie