‘Verbroedering met de vijand’

31 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De leus van de coalitiepartijen (PvdA, SGP en CU) luidde in 2006 ‘Besturen met nieuw elan, werken aan samenhang, betrokkenheid en vernieuwing’. Is het vuurtje inmiddels aangewakkerd?

Coalitie en oppositie over ‘nieuw elan’ H’VELD-G’DAM - Verbroedering met de vijand noemt Cor Voorberg, fractievoorzitter van de ChristenUnie, het gemeentebeleid van de afgelopen 1,5 jaar. Sinds het aantreden van het nieuwe college en de raad in maart 2006 begon de strijd tegen de herindeling, slechte financiën, en een vernietigend bestuurskrachtonderzoek. Een tussenstand vlak voor het debat over de begroting 2008.

Door Hanneke van Houwelingen

Jan de Vos, fractievoorzitter SGP: ,,Wat betreft de samenhang in de raad is er veel veranderd. Het is een een verademing dat na al het politieke gekrakeel we weer normaal met elkaar kunnen omgaan.”

Kim Putters, fractievoorzitter PvdA: ,,We zijn hard op weg om het vertrouwen van de burger terug te winnen. Ook met de financiën gaan we de goede kant op.”

Voorberg: ,,We zijn verbroederd met de vijand. We hebben de bestuurskracht naar een hoger niveau getild. Dit is bevestigd in het laatste en veel positievere bestuurskrachtrapport Een herindeling staat op de drempel, maar we kunnen, als we deze lijn vasthouden, zelf de broek omhoog blijven houden.”

Maar waar is die beloofde vernieuwing in de begroting van 2007 en de voortzetting van dit karige beleid in 2008?

Voorberg: ,,Er is een enorme beweging gaande in het bouwen in het dorp. Denk aan de bouw van het centrum, de Peulenhof, de Wilgenzoom, De Blauwe Zoom, etc. Dát is nieuw elan. Of de transformatievisie Merwedezone, dat is vernieuwing.”

Putters: ,,Het is natuurlijk wel zo dat er weinig geld is voor nieuw beleid. Maar ik word er niet zenuwachtig van als iemand dat tegen me zegt. We moeten eerst geld verdienen voordat we het kunnen uitgeven. Wat nu voor ons ligt is een heel realistische begroting. Tot 2010 zal het politieke beleid in het teken staan van financieel herstel.”

Is er nog plaats voor politieke kleur, nu er weinig ruimte is voor nieuw beleid?

Putters: ,,De marges zijn klein, maar we hebben wel accenten gelegd. Ik ben bijv. heel blij dat er eindelijk weer een PvdA wethouder op Sociale Zaken zit. Het is o.a. aan ons te danken dat de WMO proeftuin als landelijk voorbeeld wordt gezien en de aanbesteding van de zorg in eigen dorp is gebleven.”

Voorberg: ,,De CU heeft zich o.a. hard gemaakt voor groen beleid als energiebesparende maatregelen in de nieuwe sporthal en planting van bomen langs de A15.”

De Vos: ,,De SGP is trots op haar wethouder die slagen heeft gemaakt in de financiën.”

Eén van die slagen voelde de burger vorig jaar flink in haar portemonnee. Toen steeg de gemeentebelasting met 40%....

Voorberg: ,,Dat kon niet anders, dat beleid werpt nu zijn vruchten af. Het geld is gebruikt voor de verbetering van wegen en riolen. De riolen zijn inmiddels op orde, de sloten zijn uitgebaggerd en binnenkort wordt de Parallelweg aangepakt. De gemeentebelasting hoeft in 2008 slechts met 2% omhoog (inflatie). Wij hebben overigens weinig kritiek gehad op de verhoging van de gemeentebelasting in 2007. Het is zichtbaarder wat er met het geld gebeurt dan bij de stijging van de OZB.”

Maar begreep de burger ook het uitstel van een nog te bouwen MultiFunctioneel Centrum, het terugdraaien van een genomen besluit over de verkoop van De Wielewaal en de motie van wantrouwen?

De Vos: ,,Misschien had de uitleg van onze besluiten beter gekund. We zullen moeten investeren in een goede communicatie.”

Putters wil alsnog verduidelijking scheppen. ,,De wil voor een MFC is er. Eind dit jaar ligt er een startnotitie...

De sporthalkwestie bijt zich in de staart. Mensen die kritiek hadden op de vertraging steggelden wel over enkele meters. Een absoluut dieptepunt in 2007 was de motie van wantrouwen van de VVD. Dat ging om 1,6 ton die zij ‘gevonden’ had bij de bouw van de sporthal. Wij hebben die meevaller niet in de hal willen steken omdat het voor nog meer vertraging kon zorgen, maar we willen die wel investeren binnen de sport sector. Het enige wat we onszelf kunnen verwijten is dat we onhandig hebben gecommuniceerd met hen."

* Het volledige artikel met reacties van de oppositiepartijen is te vinden in Het Kompas van 31 oktober.

advertentie
advertentie