Twintig jaar Vereniging Volkstuinen

31 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De Kock is een van de mannen van het eerste uur en weet dan ook nog goed hoe het er hier twintig jaar geleden bijlag. ,,Gewoon een perceel weiland. Er was veel vraag naar een geschikte locatie voor de aanleg van volkstuinen en die werd hier gevonden. De gemeente investeerde 120.000 gulden en verving de brug, er werd een weg aangelegd, sloten gegraven en een hekwerk geplaatst. Het perceel is bijna een hectare groot, de tuinen meten circa 160 m3. De paden tussen de tuinen zijn door de leden zelf aangelegd. Nutsvoorzieningen als een toilet was financieel geen haalbare kaart. Maar het huidige bestuur, bestaande uit De Kock, Henk Nederlof (penningmeester), Jan Dammers (secretaris) en de leden Kadijk en Van Buuren gaan proberen om in ieder geval een toilet op het complex te krijgen. ,,Er komen steeds meer vrouwen tuinieren of ze komen gewoon gezellig mee en helpen met ‘ruchten’,” merkt Cor Speksnijder op. Hij is een van de huurders en heeft een dubbele tuin met kleine boomgaard.

H’VELD-G’DAM - ,,Tuinieren is voor mij niet alleen een hobby. Het bezig zijn in de natuur is rustgevend.” Dat zegt Dinand de Kock, voorzitter van de Vereniging Volkstuinen aan de Parallelweg (een klein stukje voorbij de Sluisweg). Op 30 september was het precies twintig jaar geleden dat het volkstuinencomplex van start ging. Van de 62 tuinen zijn er nog 6 vrij. Een tip voor de volkstuinders die onlangs hun tuintjes moesten ontruimen langs de Spoorweg.

Door Wil Sommeijer

We maken een wandeling langs de tuinen. Het is er heerlijk rustig. Een aarzelend herfstzonnetje breekt door het wolkendek. In de sloot drijft statig een zwaan voorbij en tientallen vogels zorgen voor een oorstrelend concert met als schril contrast de schreeuw van een meeuw. ,,We hebben een witte reiger die hier komt vissen. En natuurlijk konijntjes en hazen. Zomers lopen in het naast ons gelegen weiland de koeien en schapen. Levendig genoeg allemaal,” vertelt De Kock.

Het draineren van de tuinen is een nieuw project waarmee het bestuur een betere afwatering van de zware kleigrond hoopt te krijgen. Voor het graven van de sleuven, zo’n 60 centimeter diep, zorgt tuinder Henny van den Heuvel. Hij freest al jaren de tuinen als dat nodig is en wordt zeer gewaardeerd door tuinders en bestuur. De Kock: ,,We zijn begonnen met de vrije tuinen en gaan zo verder. Nieuwe huurders krijgen dit jaar ook gratis champost.”

Er zijn zes vrije tuinen te huur. De kale huur bedraagt ca. €60 per jaar alsmede €16 contributie. Men kan altijd op de tuin, want leden krijgen een sleutel van het hek. Er is een reglement over wat er wel en niet mag op de tuin. Een schuurtje, een lage broeibak en dergelijke zaken mogen geplaatst worden. Geen dieren. Speksnijder: ,,Reglement, ach, ik heb hier nog nooit gemerkt dat ik met reglementen om de oren wordt geslagen. Er wordt gewoon prijs op gesteld dat het complex netjes blijft.” Volgens De Kock realiseren mensen zich soms niet wat het is om een tuin te hebben. Na drie weken vakantie staat het onkruid hoog en als daar niets aan wordt gedaan staat het bij de buren ook snel hoog. En dat kan natuurlijk niet. Info: D. de Kock, 616763. Of loop het complex eens op, er is altijd wel iemand bezig.

advertentie
advertentie