Valse aangifte tegen voetbaltrainer

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Tegen de 28-jarige voetbaltrainer van Totally Different is begin dit jaar aangifte gedaan bij de jeugd- en zedenpolitie. Een hulpverleningsinstantie uitte het vermoeden dat de Hardinxvelder zich schuldig maakte aan seksueel misbruik van een kind. Na onderzoek van de politie werden geen strafbare feiten geconstateerd.

Door Hanneke van Houwelingen

Het Kompas berichtte de laatste weken over het verleden van de Hardinxveldse voetbaltrainer. De berichten gingen in op een zedenzaak van 13 jaar geleden. De bewuste voetbaltrainer vertelde - op vraag van de lokale krant - dat hij in zijn jeugd een jonger kind heeft misbruikt. Tot een rechtszaak kwam het niet. De pleger ging twee jaar in therapie. Naar eigen zeggen is hij nooit meer in herhaling gevallen. ,,Ik ben genezen," zei hij in Het Kompas van 5 december. Een hulpverleningsinstantie kreeg begin 2007 andere signalen en meldde haar vermoeden over het vermeende seksueel misbruik bij de politie. ,,Ook vermoedens nemen wij serieus," reageert politiewoordvoerster Claudia Stuij. ,,De jeugd- en zedenpolitie heeft een onderzoek gestart. Dit heeft niet geleid tot constatering van strafbare feiten." Er is volgens Stuij enkel gepraat met betrokkenen van het vermeende slachtoffer. ,,De verdachte en het kind zijn niet gehoord. Na de uitkomst van het onderzoek bleek dit niet meer nodig."

Op zijn website www.tdvoetbal.nl schrijft de voetbaltrainer dat er nooit aangifte tegen hem is geweest. ,,Dat is een leugen," schrijft hij. Telefoontjes van Het Kompas kapt hij af met de boodschap: ,,Ik heb het nu te druk met de voetbalvereniging."

De kwestie rond de voetbaltrainer zorgde donderdagavond voor discussie tijdens de raadsvergadering. De lokale partij T@B stelde vragen naar aanleiding van de berichtgeving in de media en de brief van de burgemeester R. Augusteijn - die hij vorige week naar alle raadsleden stuurde. In deze brief gaf Augusteijn uitleg over zijn handelen in deze zaak. Ook refereerde hij in zijn schrijven aan de aangifte in 2007. De politie had hem hiervan op de hoogte gebracht. Samen benaderden ze de trainer en vroegen hem in de openbaarheid te treden over zijn verleden. Dit wilde de man niet. De T@B vroeg zich donderdagavond af of de burgemeester hiermee niet op de stoel van de rechter was gaan zitten. ,,De man is nergens voor veroordeeld? Waarom is de aangifte van begin dit jaar zo lang stil gebleven? Waarom treedt u er nu mee in de openbaarheid? Is er misschien meer aan de hand? Is de veiligheid van de kinderen wel gewaarborgd?" Een reeks vragen waar de T@B geen antwoord op krijgt. Augusteijn stelt voor om de kwestie in besloten kring te bespreken. ,,Het lijkt mij vanwege de delicaatheid van dit onderwerp niet gewenst om er in het openbaar op in te gaan. Het gaat om privacy gevoelige informatie. Als de gemeenteraad daar behoefte aan heeft, dan wil ik samen met de districtchef - in beslotenheid - hier graag meer tekst en uitleg over verschaffen." Geen van de politieke partijen vonden extra uitleg nodig. Het was volgens hen een private zaak waarin de burgemeester goed gehandeld zou hebben en geen politiek vraagstuk. T@B-raadslid Henk de Vree hoorde dit met verbazing aan. ,,Het lijkt mij juist om in te gaan op maatschappelijke onrust. De burgemeester bemoeit zich er toch ook mee."

advertentie
advertentie