Redt Maria Wiebosch het groen in Hardinxveld?

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

Als ik later groot was, zou ik nooit een auto kopen. Auto’s waren maar slecht voor het milieu. Klinkt als een GroenLinks-vrouw in de dop. Jaren later bezit ik ‘gewoon’ een auto en ben ik wat ze noemen een ‘zwevende kiezer’. Sociaal en groen. Ik zweef daarbij vooral aan de linkerkant van het partijenstelsel. Partijen moeten wel een beetje hun best doen. Geef me goede argumenten en ik ben je kiezer. Niet heel trouw, je moet me steeds weer opnieuw veroveren. Een voordeel hieraan is dat ik ook wel eens uitschieters naar rechts maak. Voor hele goede argumenten of plannen ben ik altijd te porren en ik heb niet zomaar m’n hart aan een partij verpand.

Honderd abelen wil de gemeente Hardinxveld-Giessendam kappen op de Peulenlaan. Niet omdat de bomen ziek zijn of anderszins beschadigd. Nee, omdat het industrieterrein moet worden gerevitaliseerd. De bomen moeten plaats maken voor parkeerplaatsen. En zo zei wethouder Theo Boerman vorige week in deze krant: ,,Het is provinciaal- en rijksbeleid dat we zo goed mogelijk moeten omgaan met industrieterrein voordat we nieuwe terreinen mogen aanleggen.” Met andere woorden; er kan geld worden verdiend en deze bomen staan in de weg.

Op kleine schaal komt de gemeente nu in opstand. Bewoners van de Apollolaan zamelen handtekeningen in. Ook werd dinsdag (gisteravond) een extra vergadering ingelast waar over de bomen werd gesproken en werd een spandoek met leus geplaatst op de Peulenlaan. De vraag rijst echter waar de waarheid ligt. Het college meent dat de bomen door werkzaamheden zo worden beschadigd dat ze op termijn toch moeten worden gekapt. Het hoofd van de verzamelde bewoners, meneer Robert Philippo, stelt dat er technieken zijn waarbij de bomen kunnen blijven staan.

Waar het om gaat is dat de statige entree van Hardinxveld-Giessendam haar aanzien verliest. Het college zegt dat er geen sprieterige boompjes voor in de plaats komen, maar voor de Peulenlaan weer dezelfde bomenpracht heeft als nu, zijn we jaren verder. Mijn klein rebellerend hart zegt me dat ik me vast moet ketenen aan een boom om zo kap te voorkomen. Maar ik heb een machtiger wapen, de pen. En natuurlijk ben ik altijd in voor goede argumenten van het college, zodat zij mij én u kan overtuigen van haar gelijk. Juist in het kader van de goede argumenten gaf wethouder Boerman mij het zwakste argument dat ik ooit heb gehoord: ,,Industrie kan ook mooi zijn, ik kan een gebouw net zo aantrekkelijk vinden als een boom.”

Een gebouw net zo aantrekkelijk als een boom... Ik houd van de schoonheid van sommige gebouwen; het Colosseum in Rome, de Praagse Burcht, het Sacre Coeur in Parijs en het adembenemende Empire State Building in New York. Maar is industrie mooier dan een boom? Geacht college, heeft u ooit in de schaduw van een industriegebouw gelegen om te ontspannen? Of tegen een industriepand aangezeten om uw kaarten naar huis te schrijven? Vast niet. Ik kijk uit naar de komst van Maria Wiebosch-Steeman, in haar hart een GroenLinks-vrouw. En natuurlijk moet een burgemeester boven de partijen staan, maar misschien kan zij het groen in Hardinxveld-Giessendam nog redden...

Marjanne Dijkstra,

Redactie Het Kompas.

:Reageren? Ga naar www.kompashardinxveld-giessendam.nl.

advertentie
advertentie