Tóch verdere bouw Albert Heijn

14 januari 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De bouw van het nieuwe winkelcentrum met parkeergarage en daarboven appartementen, waar in oktober vorig jaar mee is gestart, kan doorgaan. De bestuursrechter in Dordrecht deed afgelopen vrijdag uitspraak in de zaak die supermarktconcern Bas van der Heijden had aangespannen om de verdere bouw van het winkelcentrum in Hardinxveld-Giessendam tegen te gaan. De rechter wees het schorsingsverzoek voor de bouw van het winkelcentrum van de hand en de bouw kan nu gewoon worden doorgezet.

Door Marjanne Dijkstra

De rechtbank deed vrijdag een primaire uitspraak, dat wil zeggen een uitspraak op hoofdlijnen, de details volgen later. Franka Boudewijn, woordvoerster van de gemeente, licht toe: ,,Het schorsingsverzoek voor de bouw, dat Bas van der Heijden had ingediend, is afgewezen door de rechtbank. De bouwvergunning is in stand gebleven. We moeten nu wachten op de schriftelijke toelichting van de rechtbank, die verwachten we aan het einde van deze week.” De bouw van het winkelcentrum met parkeergarage en appartementen op de hoek van de Talmastraat kan worden hervat. Ook wethouder Cor de Jong is daar blij mee: ,,De afgelopen periode zijn geen grote investeringen gedaan. Nu ziet het ernaar uit dat de zaak weer volledig tot ontwikkeling komt.” De Jong is van mening dat de Albert Heijn een aanwinst is voor het dorp: ,,Voor boodschappen bij een supermarkt in het hogere segment gaan mensen nu naar de Albert Heijn in Sliedrecht of Gorinchem. Het distributieplanologisch onderzoek naar besteding van consumenten heeft ook uitgewezen dat het bestaansrecht van andere winkels overeind blijft, bij komst van Albert Heijn.”

Peter van Kooten, projectontwikkelaar van Ahold Vastgoed, vertelt dat het werk niet heeft stilgelegen tijdens de rechtszaak. ,,Na het heien van de damwanden hebben we vorstverlet gehad. Daardoor hebben we vertraging opgelopen. Nu gaan we verder met graven en kunnen de echte bouwwerkzaamheden starten. De oplevering stond gepland voor eind 2009, maar dat wordt nu het eerste of tweede kwartaal van 2010.”

De directie van D-Winkels, de vastgoedorganisatie van supermarktconcern Bas van der Heijden, wil inhoudelijk eerst de uitspraak bestuderen voor zij reageert. ,,Wij hebben die uitspraak nu nog niet gezien, pas daarna kunnen we kijken of verdere stappen ondernomen kunnen worden. Het is overigens niet zo dat we een hekel hebben aan concurrentie, we denken dat de komst van Albert Heijn de aantrekkelijkheid van het winkelcentrum vergroot. We willen vooral dat goed wordt gekeken naar de parkeergelegenheid. In onze ogen schiet die in de huidige plannen tekort.”

advertentie
advertentie