Tot rust komen in retraitecentrum

14 januari 2009 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Drukte op het werk, sporten in het weekeinde en een sociaal netwerk dat je moet onderhouden. Slechts een greep uit de dingen die voor veel mensen aan de orde van de dag zijn. Sommige mensen raken echter de weg kwijt in de waan van alle dag en willen er even tussenuit. Dat is niet alleen mogelijk in de rustige Achterhoek, maar ook onze eigen Randstedelijke polder biedt mogelijkheden om tot bezinning te komen. Retraitecentrum De Spil in Giessenburg is zo’n plaats om te overdenken wat je hebt gedaan, waar je staat en waar je heen wilt. Een gesprek met gastvrouw Anneke van Heukelum.

Gastvrouw De Spil: ‘Gasten zijn vaak de weg kwijt’

Door Marjanne Dijkstra

Verscholen achter een woonhuis, staat een klein kapelletje met mooi gekleurde glas-in-lood raampjes en een kruis voor de deur. Anneke van Heukelum gaat voor het kleine kerkje in. Een kruis, een aantal krukjes, een kaars en wat bijbels; het is een sobere inrichting maar meer dan genoeg, vindt Van Heukelum. Even later opent ze de deur van De Spil en we komen in een kamer terecht met een grote eettafel en een gezellige zithoek. ,,In totaal kunnen hier dertien mensen tegelijk in retraite komen en blijven slapen. We hebben echter maar negen slaapkamers en als mensen alleen komen, willen we ze graag een eigen kamer geven. Dan kunnen dus maar negen mensen hier zijn.”

Grondlegger van retraitecentrum De Spil in Giessenburg is Dordtenaar Victor van Heusden. Hij organiseerde zo’n tien jaar het christelijke Flevototaalfestival. Zijn droom was om een centrum te openen, gekoppeld aan creativiteit zoals muziek, dans en theater. Van Heukelum: ,,Eerst viel dat project nog onder de vleugels van Youth For Christ, waar hij lid van was. De bedoeling was om een centrum voor jongeren te bouwen waar zij konden komen om te ontdekken of God binnen hun levensstijl paste en wat God nog voor hen betekent.” Van Heusden startte zijn -toen nog- vrij vage plan in Driebergen. ,,Daar oefenden we in feite een poosje. Ik heb daar een tijd gewoond, daar was ook een kapelletje waar we vieringen hadden.” Uiteindelijk kocht Van Heusden het huidige pand van het retraitecentrum, waar hij met zijn gezin naast woonde. Een jaar geleden nam Van Heukelum het stokje als gastvrouw over en zij woont met haar gezin in een pand aan De Spil.

Jong en oud komt op retraite in het Giessenburgse centrum, vertelt Van Heukelum. ,,In het weekeinde lopen vaak programma’s waar mensen zich voor in moeten schrijven. Die korte programma’s gaan vaak over een bepaald onderwerp, een film of een boek. Dat zijn dan korte retraites van bijvoorbeeld vrijdagavond acht uur tot zaterdagavond acht uur. Het is een stukje bezinning op een bepaald onderwerp; wat zegt dat over het leven en hoe vertaalt dat zich naar mijn leven? Doordeweeks hebben we geen programma, maar komen mensen hier onthaasten. Mensen die De Spil bezoeken zijn in meer of mindere mate de weg kwijt. Ze weten bijvoorbeeld niet wat ze willen, wie ze zijn, wat ze kunnen betekenen voor een ander en of God nog wel een plaats in hun leven heeft. Soms worden vragen heel concreet zoals mensen die een keuze moeten maken voor een nieuwe baan of mensen die moeite hebben met rouwverwerking. Andere mensen hebben gewoon een drukke tijd gehad, maar kunnen thuis oude gewoontes maar moeilijk loslaten. Daar worden ze toch altijd opgeslokt door gezin of werk. Bij ons kunnen ze tot rust komen. Mensen moeten echter wel geestelijk en lichamelijk zelfstandig zijn. Je wordt hier best op jezelf teruggeworpen. Voor een gesprek en een handreiking kunnen mensen wel bij ons terecht.”

Tussen herberg en klooster, zo typeert Ven Heukelum een verblijf in het retraitecentrum. ,,Een nadruk ligt wel op het geloof. Drie keer per dag is er een viering in de kapel, die je niet allemaal verplicht hoeft bij te wonen. In de zomer gaan mensen vaak na het gebed lekker een stuk fietsen of met een bootje de Giessen op. Vaak komen mensen alleen, soms komen ze met z’n tweeën. Mensen kunnen hun dagelijkse beslommeringen hier echt loslaten.” Niet alleen in Giessenburg en omgeving kunnen mensen in retraite, maar vanuit De Spil kunnen mensen zich bijvoorbeeld ook aanmelden voor een zeilretraite in Friesland of een wandelretraite in Ierland. Lachend vertelt Van Heukelum: ,,Het kapelletje gaat dan gewoon mee. We hebben een kist met een kruis, een icoon, een bijbel en een kaars en dat werkt prima. Daarnaast is het ook heerlijk om op vakantie te zijn.”

Wie meer wil weten over retraitecentrum De Spil, kan kijken op www.retraitecentrum.nl of bellen met 0184-652895. De Spil is te vinden aan de Peursumseweg 57 in Giessenburg.

advertentie
advertentie