Nieuwe regelingen compensatie van meerkosten

4 februari 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Door de invoering van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) krijgen betrokkenen met nogal wat veranderingen te maken. Deze eerste veranderingen in regelgeving voor compensatie van meerkosten zijn al in 2009 merkbaar.

Dit voorjaar hebben belanghebbenden voor de laatste keer de mogelijkheid om meerkosten vanwege ziekte of handicap over het belastingjaar 2008 op te voeren als fiscale aftrekpost (via de regeling Buitengewone Uitgaven, BU). Deze fiscale aftrekregeling vervalt vanaf het belastingjaar 2009. Daarvoor in de plaats komen nieuwe compensatieregelingen, die speciaal bedoeld zijn voor mensen met chronische ziekten en handicaps.

De verschillende compensatieregelingen van de Wtcg in een notendop:

1. Algemene tegemoetkomingen voor groepen zorggebruikers, waaronder bepaalde medicijngebruikers, hulpmiddelengebruikers, mensen die revalidatiezorg afnemen, afnemers van langdurige AWBZ-zorg, gebruikers van fysio- of oefentherapie (bij bepaalde aandoeningen). De bedragen: € 300 voor 65-minners en € 150 voor 65-plussers.

2. Kortingen op de eigen bijdragen voor AWBZ en Wmo. Mensen die gebruik maken van intramurale AWBZ-zorg – die dus wonen in een AWBZ zorginstelling – krijgen een korting van acht procent (65 plussers) of van zestien procent (65-minners). Mensen die zogenaamde extramurale AWBZ-zorg of Wmo verstrekkingen gebruiken (thuiszorg, thuisverpleging), krijgen een korting van 33 procent.

3. Een beperkte fiscale aftrek van specifieke zorgkosten voor: geneeskundige en heelkundige hulp, voorgeschreven medicijnen, bepaalde hulpmiddelen, waaronder steunzolen rolstoelen en blindenstokken, vervoerskosten, bijvoorbeeld voor vervoer naar een ziekenhuis, dieetkosten, extra gezinshulp, extra kleding en beddengoed en ziekenbezoek. Niet meer aftrekbaar zijn onder meer: brillen en contactlenzen, premies voor aanvullende ziektekostenverzekering, eigen bijdragen AWBZ/Wmo en kosten voor uitvaarten of bevallingen.

4. Aanvullende maatregelen voor ouderen en arbeidsongeschikten. Deze omvatten algemene compensatiebedragen voor de beide doelgroepen. Voor ouderen komt dit gemiddeld uit op € 150, arbeidsongeschikten krijgen € 350.

Zeer uitgebreide informatie over de Wtcg, en de normen om in aanmerking te komen voor de verschillende vormen van compensatie zijn te vinden op de website www.meerkosten.nl. Ook het ministerie van VWS biedt complete informatie over de Wtcg. Kijk op www.minvws.nl/dossiers/wet-tegemoetkoming-chronisch-zieken-en-gehandicapten-wtcg/default.asp.

Hulp bij aangifte

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) biedt ook dit jaar ondersteuning bij het opvoeren van de fiscale aftrek via de regeling BU. Een website – of brochure (voor mensen die niet beschikken over internet) helpt stapsgewijs bij de aangifte over 2008. Daarnaast geven de website en brochure dit jaar uitgebreide informatie over de nieuwe compensatieregelingen die met de invoering van de Wtcg in beeld komen. Kijk op: www.belastingvoordeelvoorchronischzieken.nl of op www.belastingvoordeelvoorgehandicapten.nl

Andere regelingen

Naast de Wtcg bestaan er andere inkomensregelingen waar chronisch zieken en gehandicapten gebruik van kunnen maken. Een voorbeeld vormt de compensatie van het eigen risico in de Zorgverzekeringswet (vanaf 2009). Een overzicht van alle landelijke regelingen is te vinden in de vernieuwde brochure ‘Ik heb wat, krijg ik ook wat’. Deze brochure is gratis te downloaden via www.cg-raad.nl/belastingen/20090106.html

Een gedrukte versie kan telefonisch besteld worden via Postbus 51, telefoon 0800-8051.

advertentie
advertentie