Alcohol met mate

22 februari 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Veel mensen verbinden alcohol aan gezelligheid en ontspanning. Ook de afgelopen carnavalsperiode was alcohol een belangrijk ingrediënt ter verhoging van de feestvreugde. Maar alcoholconsumptie kent ook een andere kant. Te veel drank kan gevolgen hebben voor de gezondheid, maar ook voor de openbare orde en veiligheid.

Wat doet alcohol met je?

'Van een paar glazen alcohol word je wat losser en minder onzeker' is een veel gehoorde reactie. Maar overmatig alcoholgebruik kent ook minder leuke kanten. Hoe meer je drinkt, hoe zorgelozer je je gaat voelen. Maar het wordt het ook lastiger om situaties te beoordelen, de reactiesnelheid gaat omlaag en de coördinatie van de spieren wordt aangetast. Bij nog meer alcohol kan de stemming omslaan in een neerslachtige of agressieve stemming. Te veel drank kan dus leiden tot verhoogde agressie en vernielingen. Behalve dronkenschap en een kater veroorzaakt alcohol ook andere gezondheidsproblemen zoals maagpijn en overgeven. Bij overgeven bestaat het gevaar dat er braaksel tijdens de (roes)slaap in uw longen komt.

Alcohol en medicijngebruik

Alcohol en bepaalde medicijnen gaan niet goed samen. Elk jaar raken mensen vergiftigd door overmatig alcoholgebruik, al dan niet in combinatie met medicijnen of drugs. Dat kan zelfs tot de dood leiden. Laat iemand die niet aanspreekbaar is nooit alleen achter, waarschuw zo nodig deskundige hulp.

Alcohol en jongeren

Jongeren hebben extra redenen om voorzichtig om te gaan met alcohol. Voor hen zijn nog meer gezondheidseffecten te benoemen. Regelmatige consumptie van veel drank kan bij jongeren leiden tot hersenbeschadiging en groeiremming. Genoeg redenen dus om niet, danwel zeker met mate, te drinken. De GGD start, in opdracht van gemeenten uit de regio Zuid-Holland Zuid, samen met Politie en Openbaar Ministerie een project om overmatig alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.

Tips voor verantwoord alcoholgebruik

Geniet, maar drink met mate. Een bekende zinsnede, maar niet iedereen weet welke mate van alcoholgebruik nog verantwoord is. Het advies is om als volwassene niet meer dan twee (vrouw of drie (man) glazen alcohol per dag te drinken. Het lichaam doet er 1,5 uur over om een glas alcohol weer af te breken. Om te voorkomen dat het een gewoonte wordt, is het belangrijk om minimaal twee dagen per week geen alcohol te drinken. Drink niet bij vermoeidheid of als reactie op spanningen of andere persoonlijke problemen. En laat natuurlijk de BOB rijden als je zelf een glaasje hebt gedronken.

Deze column is samengesteld door de GGD ZHZ. De gezondheidsdienst geeft op deze plaats geregeld haar visie op bepaalde medische thema's. Meer informatie is te vinden op de website van de GGD ZHZ : www.ggdzhz.nl.

advertentie
advertentie