‘Help ons, zodat wij kunnen helpen’

25 februari 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Fini Hijmering schiet licht in de stress als ze nadenkt over de toekomst van haar Stichting Begrip voor Onbegrip. ,,We helpen minderbedeelde mensen en chronische pijnpatiënten die geen vooruitzicht hebben op verbeteringen. Mensen die het echt moeilijk hebben dus. Maar op het moment zitten we zelf min of meer in een ‘crisis’. In deze tijden van financiële onzekerheid vallen de giften bij collectes zodanig tegen, dat we ons zorgen beginnen te maken”, aldus de weldoenster. Deze week houdt ze samen met een aantal andere vrijwilligers een collecte in Hardinxveld-Giessendam.

Stichting voorziet in dagelijkse behoeften

Door Bart Viveen

De 58-jarige Fini Hijmering weet waarover ze praat. ,,Ik kom zelf uit een minderbedeeld gezin, ik heb ook honger moeten lijden. Ik ben zelfs ondervoed geweest, waardoor ik lichamelijk in de problemen ben geraakt. Het begrip armoede is mij dus bekend. Sommige mensen zeggen dat Nederland geen armoede kent, maar dat is absolute onzin. En zolang er mensen zijn die hulp nodig hebben, blijven wij ons inzetten; met hart en ziel. Alleen kunnen we dat niet blijven doen zonder hulp van anderen. We werken met tien vrijwilligers, maar dat is gewoonweg te weinig. We hebben mensen nodig die ons helpen met collecteren en het inzamelen van voedsel bij supermarkten.”

Juist het kennen van die onderkant van de maatschappij was voor Hijmering reden genoeg om in 2000 samen met haar man de Stichting Begrip voor Onbegrip op te richten. Sindsdien zet de stichting zich in voor chronische pijnpatiënten en minderbedeelde mensen. ,,Door het gebrek aan de dagelijkse benodigde voedingsstoffen in mijn jeugd kunnen mijn darmen niet meer alle voedingsstoffen accepteren. Daardoor ben ik nu chronisch darmpatiënt en heb ik al tientallen buikoperaties moeten ondergaan. Ik wil voorkomen dat anderen dat overkomt.”

Volgens Hijmering is de schreeuw om hulp enorm groot onder de minderbedeelden, vooral in deze economisch mindere tijden. Ze ziet in haar Stichting Begrip voor Onbegrip het juiste middel om deze mensen te kunnen helpen. ,,Op dit moment voorzien we 36 gezinnen uit de hele regio van overlevingspakketten, kleding, schoenen en meubels. Maar de groep die hulp nodig heeft is groter en groter aan het worden, alleen kunnen we die hulp momenteel niet bieden. Simpelweg omdat we de middelen niet hebben.”

Met steun van sponsors, veelal uit Hardinxveld-Giessendam, en mensen die goederen brengen helpt Begrip voor Onbegrip de minderbedeelde medemens. Maandelijks krijgen die gezinnen een voedingspakket. De waarde van dit pakket varieert tussen de 80 en 150 euro, afhankelijk van de gezinssituatie. ,,Daarin zit alles wat behoort tot de dagelijkse behoeften: vers fruit, verse groenten, brood en vlees. Deze mensen kunnen dit zichzelf niet meer veroorloven, daarom springen wij bij. Om verwarring te voorkomen: wat wij doen staat los van de Voedselbank, we doen namelijk meer dan dat.”

Tot nu toe moet de stichting het stellen met minimale sponsoring en inkomsten uit de verkoop van gebruikte kleding in hun winkeltje in Gorinchem. Al geruime tijd zijn de opbrengsten bij collectes tegenvallend. ,,De Stichting Begrip voor Onbegrip vraagt mensen daarom iets extra’s te geven in de week dat we komen collecteren.”

Stichting Begrip voor Onbegrip, Zusterhuis 6, 0183-664468 (winkel), 0183-821217 of 06-24978450 (Fini Hijmering). Donaties zijn welkom op giro 1459196. De winkel van Begrip voor Onbegrip is maandag geopend van 9.00 uur tot 12.30 uur, woensdag van 13.00 uur tot 17.00 uur, donderdag van 13.00 uur tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

advertentie
advertentie