90-jarig OKK moet het op eigen kracht doen

Nieuws

H'VELD-G'DAM - OKK viert dit jaar haar negentigste verjaardag, maar gaat voor het eeuwige leven. Omdat stilstand achteruitgang betekent wil de gymnastiekvereniging haar ambitieuze uitbreidingsplannen verwezenlijken. ,,We móeten groeien. Dat vraagt het niveau en de grootte van de vereniging", aldus Jenny Hoekwater, die zich als voorzitter van de jubileumcommissie verheugt op de activiteitendag die zaterdag 16 mei wordt gehouden en waarin alle jeugdleden zich naar hartelust uitleven. ,,Je moet hier volgende week zaterdag niet om half tien zijn. De Rijnstraat stroomt dan helemaal vol met kinderen en bussen. Hele groepen doen mee. Geweldig dat iedereen zo enthousiast is."

Door Erik de Bruin

Voor Hoekwater is dat hét bewijs dat OKK een bruisende vereniging is: ,,Je komt hier binnen en gaat nooit meer weg. Van mensen die zestig jaar lid zijn kijken we niet meer op. Moet je nagaan: ze hebben ruim tweederde van onze clubgeschiedenis meegemaakt." OKK telt in totaal 1050 leden waarvan ruim zevenhonderd jeugdleden. Een bekend gezegde luidt: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. OKK heeft zijn fundament te danken aan leden die zich hebben doorontwikkeld tot lesgever en/of bestuurslid. ,,Bevlogen leiding trekt hulpleiding aan. Jonge leden raken steeds meer betrokken en groeien uit tot de nieuwe pijlers van de vereniging", aldus voorzitter Eelke Kraaijeveld. Hij weet waarover hij praat omdat hij zelf via de jeugdraad is doorgestroomd. Wat ook geldt voor Jenny, die lesgeeft en een bestuursfunctie heeft vervuld. ,,Als we zo meteen met veel leden gaan bouwen zal dat een enorme boost geven." Zover is het nog niet. De uitbreidingsplannen zijn serieus, maar er hangt een prijskaartje aan van 1,6 miljoen euro en de gemeente wil geen financiële bijdrage verlenen. Ze schudden hun hoofd, maar willen er niet te veel woorden aan vuil maken. ,,Het is jammer dat de gemeente deze kans laat liggen. Het zijn schitterende plannen. Overdag staat het gebouw leeg. We beschikken over het materiaal en lesgevers die CIOS en ALO hebben gedaan. Waarom zouden zij geen gymles kunnen geven op scholen? We willen als vereniging professionaliseren en steeds meer maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Zo doen we al mee met het Rivas-project 'Beter door bewegen'."

OKK moet het op eigen kracht doen. De club beschikt over een grote spaarpot en heeft - omdat het veel betrokken leden heeft - een aardig netwerk opgebouwd. Kraaijeveld: ,,We willen de bouw van een extra verdieping in drie fases uitvoeren. Voor de eerste twee fases is acht ton nodig. Als we dat hebben gaan we het doen. Voor de zomer moet het doorberekend zijn. Voor het einde van het jaar hakken we in elk geval de knoop door: kunnen we het of zetten we het in de ijskast?" ,,Het móet lukken", zegt Hoekwater vastberaden. ,,Het verleden laat zien dat de vereniging na uitbreiding telkens een groei doormaakt. Als je stil blijft staan ga je op een gegeven moment achteruit. Kwalitatief zijn we omhoog geschoten en daar moeten we qua accommodatie en voorzieningen in meegaan. Waarbij het vooral belangrijk is dat we een valkuil en permanente toestellen krijgen."

Hoe dan ook: OKK houdt dit jaar zeker twee verjaardagsfeestjes. Allereerst volgende week zaterdag. Het is een activiteitendag in de ware zin van het woord. De jongste kinderen krijgen 'les' van een ballonnenclown, kinderen van 4 tot 6 jaar gaan naar de kinderboerderij en de oudste leeftijdsgroep van 10 tot 18 jaar gaat op survivaltocht. Kinderen van 7, 8 en 9 jaar blijven in Hardinxveld en ontpoppen zich tot ware circusartiesten waarbij ze van 14.00 tot 16.00 uur een voorstelling opvoeren op het plein van woningcorporatie Omnivera. Zaterdag 27 juni wordt nog een keer groots uitgepakt met liefst drie jubileumuitvoeringen in sporthal De Wielewaal. Het thema is film. Hoekwater: "Het wordt een enorme show met veel spectaculaire sprongen. We gaan er een grootse happening van maken waarbij we echt ons visitekaartje afgeven."

Fotobijschrift: Eelke Kraaijveld en Jenny Hoekwater laten vol trots zien wat 90 jaar OKK inhoudt. ,,Je komt hier binnen en gaat nooit meer weg."

advertentie