'Meer aandacht voor verkeersstromen in de regio'

14 mei 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De acht A-V- gemeenten vragen de provincie letterlijk en figuurlijk om ruimte voor het realiseren van woningbouwopgaven. Ook bepleiten zij meer aandacht voor verkeersstromen in en rond de regio. Verder benadrukken zij dat de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden meer is dan een agrarisch gebied: tal van bedrijven zijn in de regio gevestigd en er lopen twee economische hoofdassen door het gebied: de A15 en de A27. Tot slot vragen de A-V-gemeenten aan de provincie om niet al te gedetailleerde regelgeving in te voeren, maar juist ruimte te krijgen voor hun eigen verantwoordelijkheid. De pleidooien zijn gebundeld in de brochure Koers Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, die vorige week aan twee provincieafgevaardigden is overhandigd.

,,In ‘Koers Alblasserwaard-Vijfheerenlanden’ schetsen we als acht samenwerkende A-V-gemeenten onze visie op en doelen voor de ruimtelijke ontwikkeling van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Ook geven we aan in welke mate deze aansluiten bij de huidige ontwerpstructuurvisie van de provincie. Hiermee willen we graag onze inbreng leveren voor de nieuwe provinciale structuurvisie van Zuid-Holland”, aldus Frank Koen. Hij is voorzitter van het regionale portefeuillehoudersoverleg Ruimtelijke Ordening van de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en burgemeester van Zederik. Koen heeft de brochure aangeboden aan de heer Pool en mevrouw Dwarshuis-van de Beek, respectievelijk voorzitter van de provinciale Statencommissie Ruimte en Wonen en Gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Koen: ,,We gaan ervan uit dat het provinciaal bestuur rekening houdt met onze regionale opvattingen. Wat we belangrijk vinden, is dat we als regio A-V authentiek en vernieuwend zijn. We blijven ons inzetten om het eigen karakter van onze regio zorgvuldig te bewaren en waar mogelijk te versterken. Vernieuwend wil zeggen dat we ons hard maken voor het duurzaam verbeteren en vernieuwen van de ruimtelijke kwaliteit van het landelijke en het stedelijke gebied. Dat is onze koers en we willen die graag samen met de provincie varen. We zijn ervan overtuigd dat Zuid-Holland en de regio A-V elkaar kunnen versterken bij het waarmaken van de wederzijdse ambities voor de nabije en de verdere toekomst.”

De nieuwe Wet ruimtelijke ordening, die op 1 juni 2008 in werking is getreden, verplicht gemeenten, provincies en het rijk om structuurvisies op te stellen. Een structuurvisie bevat de hoofdlijnen van de voorgenomen ontwikkeling, inclusief de hoofdzaken van het ruimtelijke beleid dat daarvoor moet worden gevoerd. De acht gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden zijn druk bezig met het opstellen van hun structuurvisie en dat geldt ook voor de provincie Zuid-Holland. Op 28 april hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland de ontwerpstructuurvisie ‘Visie op Zuid-Holland’ vastgesteld. In deze ontwerpstructuurvisie heeft de provincie haar ruimtelijke beleid tot 2020 vastgelegd en een doorkijk naar het jaar 2040 gegeven. Zuid-Holland beschrijft voor de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden een aantal opgaven die vooral gaan over het landelijke gebied. Zo wil de provincie de landbouw als drager van het veenweidenkarakter ruimte bieden, bodemdaling afremmen, een robuust watersysteem realiseren en de Groene Ruggengraat aanleggen. Dit is de ecologische verbindingszone tussen de Zeeuwse Delta en het Lauwersmeer, die voorheen aangeduid werd met de term ‘Natte As’. De acht A-V- gemeenten onderschrijven veel van de provinciale ideeën, maar leggen in ‘Koers Alblasserwaard-Vijfheerenlanden’ nadrukkelijk ook een aantal andere accenten. Zo vragen zij letterlijk en figuurlijk om ruimte voor het realiseren van woningbouwopgaven en bepleiten zij meer aandacht voor verkeersstromen in en rond de regio. Verder benadrukken zij dat de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden meer is dan een agrarisch gebied: tal van bedrijven zijn in de regio gevestigd en er lopen twee economische hoofdassen door het gebied: de A15 en de A27. Tot slot vragen de A-V-gemeenten aan de provincie om niet al te gedetailleerde regelgeving in te voeren, maar juist ruimte te krijgen voor hun eigen verantwoordelijkheid.

‘Lokaal wat lokaal moet en regionaal wat regionaal kan’. Onder dat motto werken acht gemeenten in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden samen. Gezamenlijk maken Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Liesveld, Nieuw-Lekkerland en Zederik deel uit van de zogenoemde Gemeenschappelijke Regeling. De ambitie is een krachtige en sociale regio te vormen die economisch, sociaal en ruimtelijk zo aantrekkelijk is dat inwoners, bedrijven en bezoekers er graag willen verblijven. Samen werken zij aan drie domeinen: Economie en Toerisme, Fysiek (Ruimtelijke Ordening, Wonen en Verkeer en Vervoer), Sociaal (Wmo, Jeugd, Cultuur, Onderwijs, Sociale Leefbaarheid en Veiligheid). Binnen de regio Zuid-Holland Zuid werken de A-V-gemeenten samen in de Veiligheidsregio, de Milieudienst en de GGD.

advertentie
advertentie