Minder roekeloos, wél spectaculair... (zie ook de foto's)

18 mei 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Volgens André de Bruin, de voorzitter van oranjevereniging Oranje Trouw, hangt het spreekwoordelijke zwaard van Damocles boven de jaarlijkse autocross in Boven-Hardinxveld. Als aannemingsbedrijf Gebroeders Blokland B.V. dit jaar gaat bouwen op het braakliggend terrein aan de Buitenweiweg moet worden gezocht naar een nieuwe playground. Een locatie die sowieso niet gemakkelijk is te vinden en het huidige terrein in de bocht van de rivierdijk nooit zal overtreffen. Zo bleek afgelopen zaterdag. Onder ideale weersomstandigheden lieten de 65 deelnemers voor een overvolle 'tribune' zien wat ze in hun mars hebben.

Door Erik de Bruin

De Bruin legt uit dat er voor 2010 drie opties zijn: ,,Óf geen autocross óf op een andere locatie. Óf gewoon hier. Wat natuurlijk de beste oplossing is. Voor ons, maar ook voor de deelnemers en het publiek. De dijk vormt een natuurlijke tribune. Toeschouwers komen niet alleen voor de races, maar ook voor de gezelligheid." Hij spreekt over een perfect verloop. ,,Het weer is ideaal. Het hangt er net tussenin. Wel wolken, maar geen regen en niet mooi genoeg om bijvoorbeeld naar een attractiepark te gaan. Hardinxvelders zien dat er iets in het dorp gebeurt en willen daar bij zijn. Het wordt steeds meer een evenement van zien en gezien worden terwijl je in het begin duidelijk zag dat het een mannensport is met in het publiek weinig vrouwen en kinderen.'' Sinds een aantal jaren nemen ook vrouwen deel aan de snelheidsraces. Patricia de Kok werd vorig jaar eerste en moet dit jaar genoegen nemen met de tweede plaats. ,,Ik heb mezelf voorgenomen om als ik mijn rijbewijs zou hebben mee te doen aan de cross. Het geeft een kick. Gang is alles. Je moet gewoon gaan en niet remmen.'' Te veel risico's probeert ze wel te vermijden. ,,Ik ben gelukkig nooit over de kop gevlogen, alleen een keer in de berm beland."

Peter Groenendijk heeft het achteruit rijden gewonnen. ,,Je moet rustig sturen, een stabiele houding aannemen en beheerst de bochten ingaan. Het ging lekker", zegt hij met een voldaan gevoel. Ook Bert Jan Blom keert met een fraaie beker huiswaarts. Hij bleef als enige over in de kraakwedstrijd. Tot zijn eigen verbazing overigens. ,,Ik had tegen mijn vrouw gezegd dat ik zou stoppen. Er moest echter een auto in de kraak en niemand van ons team wilde meedoen. Dan doe ik het wel. Om eerlijk te zijn was ik best zenuwachtig. Auto's komen frontaal op je af. Dat ik heb gewonnen was puur geluk." Aan de afsluitende kraakwedstrijd namen slechts drie auto's deel. ,,Vroeger was dat anders", haalt de André de Bruin de roemruchte races uit het verleden aan. ,,Rijders zijn zuiniger geworden en willen hun auto in stand houden voor andere races. Vroeger had je aan 25 euro genoeg om het een beetje op te knappen. De veiligheidseisen zijn strenger geworden waardoor de voorbereiding meer tijd en geld kost." Desondanks was het als vanouds een waar spektakel met gierende banden en in elke race een verhitte strijd om de podiumplaatsen. Een deelnemer is in een bocht over de kop gevlogen en een auto heeft bijna in brand gestaan. Waar de volwassen toeschouwers de races hoog vanaf de dijk bekijken wil de jeugd het motorisch geweld van heel dichtbij aanschouwen. Wim, Teun, Martin en Vincent hebben zich de hele middag vermaakt. Zelfs bij de prijsuitreiking willen ze er met hun neus bovenop zitten. Als ze ouder dan achttien zijn en hun rijbewijs hebben gehaald (wat nog wel een jaar of vijf, zes duurt) doen ze zeker mee. Dat het best link is zitten ze niet over in. ,,Het is juist superleuk. Ik houd wel van ruige sporten. Motorcross is ook gaaf, maar dit is nog veel spectaculairder", kan Wim zijn passie voor racen niet verbloemen. Zijn maatjes zijn al net zo onder de indruk.

Hieronder een overzicht van alle uitslagen:

Damesklasse:

1. Mareille Besselink

2. Patricia de Kok

3. Yenth Bosma

Heren tot 1100 cc:

1. Dik van Meeteren

2. Gerard den Dikken

Heren tot 1300 cc:

1. Reinier Meerkerk

2. Rob de Hek

3. Peter van de Put

Heren tot 1600 cc:

1. Martijn Gommers

2. Fred Peursum

3. Willem Berkelaar

Heren tot 2500 cc:

1. Jeroen Klijn

2. Gert Blokland

3. Leon van Wijngaarden

Heren special klasse:

1. Peter de Koning

2. Carel van Enkhuyzen

3. Maarten de Vries

Poedelprijs: Caroline Meinsema (haar auto werd direct bij de start weggedrukt).

Sportiviteitsprijs: Mathew Schoute (auto ging over de kop).

Winnaar kraakwedstrijd: Bert Jan Blom.

Mooiste crossauto: Gerwin Holl.

Achteruitrijden: Peter Groenendijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie