Bomen kunnen nog jaren mee

20 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Een handtekeningenactie, spandoeken, een mediaoffensief; omwonenden grepen eind vorig jaar alle mogelijke middelen aan om de plannen rond een voorgenomen bomenkap op de Peulenlaan te dwarsbomen. Volgens hen zou ‘de entree van Hardinxveld-Giessendam’ door de kap van honderd abelen verwoest worden. De argumenten dat de kap nodig zou zijn om parkeerplaatsen te realiseren en dat de bomen tegelijkertijd geen jaren meer mee zouden kunnen, werden door hen van tafel geveegd. ,,De gemeente heeft alternatieven om het parkeerprobleem op een andere manier op te lossen. Daarnaast kunnen de bomen nog jaren mee”, stelden de omwonenden.

Rapport schetst twee varianten Peulenlaan H’VELD-G’DAM - De abelen aan de Peulenlaan kunnen nog zeker vijftien jaar mee. Dat is één van de uitkomsten van een onderzoek dat de Nationale Bomenbank in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd. Het bedrijf heeft in een rapport daarnaast twee varianten geschetst waarin een hoeveelheid bomen gespaard kan blijven, in combinatie met het realiseren van parkeerplaatsen. Het gemeentebestuur gaat zich op de uitkomsten bezinnen en werkt de komende tijd aan een definitief plan, waarin overigens ook andere dan de twee genoemde opties worden meegenomen. De omwonenden, onder aanvoering van zegsman Robert Philippo, wachten ondertussen rustig af.

De gemeente besloot een onderzoek naar de toestand van de bomen in te stellen. Het uitvoerende bedrijf Nationale Bomenbank kreeg daarnaast de opdracht mee om na te gaan hoe zoveel mogelijk bomen gespaard zouden kunnen worden, in combinatie met het realiseren van parkeerplaatsen. Het rapport is inmiddels openbaar en de omwonenden mogen een eerste succesje noteren: de bomen kunnen nog minimaal vijftien jaar mee.

In het rapport worden twee varianten besproken. Door om en om grauwe abelen te verwijderen, zouden bijvoorbeeld minder bomen gekapt worden dan in de oorspronkelijke plannen én tegelijkertijd 145 parkeerplaatsen gerealiseerd kunnen worden. Volgens de Nationale Bomenbank ‘blijft de huidige laanstructuur in grote lijnen behouden’. In optie twee wordt gesproken over een gedeeltelijk behoud van de bestaande abelen en in een gedeelte van de laan bomen te herplanten. Het bedrijf adviseert terplekke eiken te planten, ‘omdat deze op termijn voldoende omvang hebben om een laanstructuur te vormen’. In optie twee zouden 155 parkeerplekken aangelegd kunnen worden.

Wethouder Theo Boerman hoopt dat de onduidelijkheden rond de bomenrij met het verschijnen van het rapport zijn weggenomen. ,,Onze intentie was om alle onduidelijkheden over bijvoorbeeld de levensverwachting van de bomen weg te nemen. Het is een goed en degelijk rapport. De twee varianten die geschetst zijn, nemen we zeker mee in onze planvorming. Aspecten zoals het kostenplaatje en het aantal te realiseren parkeerplaatsen spelen ook een grote rol. Daarom leggen we de gemeenteraad meerdere varianten voor.” Boerman noemt minimaal 145 parkeerplaatsen ‘passend’. Hij hoopt de raad snel een plan voor te leggen, maar verwacht niet meer dat dit voor de zomervakantie gaat lukken. Robert Philippo, zegsman namens de bewoners, wacht ondertussen rustig af. ,,Ik ga deze week overleggen met mijn kompanen. Dat de bomen langer meekunnen dan eerder gesteld, verbaast me niet. Wij wisten dat al. Wij blijven erbij dat te weinig is gekeken naar alternatieven voor het parkeerprobleem van de ondernemers. De parkeerplekken hoeven helemaal niet op die plaats gerealiseerd worden. Een optie is bijvoorbeeld dat iedereen die in een straal van één kilometer van zijn werk woont, met de fiets naar zijn bedrijf gaat. Zo zijn er meer mogelijkheden te bedenken. Maar goed, wij wachten af welk voorstel het gemeentebestuur gaat doen.”

advertentie
advertentie