‘Toevallig’ goed in scheikunde

Nieuws

H’VELD-G’DAM - VWO 6 van Lyceum Oudehoven in Gorinchem heeft één van de 21 beste scheikundeleerlingen van Nederland. De achttienjarige Corné Muilwijk uit Hardinxveld-Giessendam bereidt zich voor op de scheikundeolympiade van 4 tot en met 11 juni bij Shell in Amsterdam. De beste vier leerlingen gaan door naar de finale in Cambridge en nemen het op tegen zeventig andere internationale teams.

Hardinxvelder Corné Muilwijk naar olympiade

De scheikundeolympiade is nu echter nog niet het meest dringende voor de Vwo’er, die zich klaarmaakt voor zijn eindexamens. ,,Ik zie nergens problemen, behalve voor de talen. Nederlands gaat wel lukken maar Engels is het lastigst, daar sta ik net een zes voor.” Muilwijks talenten liggen niet bij de talen, maar duidelijk bij de exacte kant. ,,Van natuurkunde heb ik laatst een repetitie verprutst, daarvoor had ik een 8,3. Nu sta ik daar een 9 voor.” Ook wiskunde en scheikunde gaan goed, met respectievelijk een 9,1 en 9,4. ,,Voor mijn eindexamens hoef ik daarvoor niet zo veel te leren.”

Muilwijk kan niet precies uitleggen waarom scheikunde hem zo goed ligt: ,,Andere mensen zijn heel goed in Engels zonder daar heel veel voor te moeten doen. Ik kan daar boeken voor lezen en veel Engelse shows kijken, maar ik ben er gewoon niet goed in en haal net een zes. Ik doe ook liever huiswerk voor scheikunde dan voor Engels. Mensen doen liever dingen waar ze goed in zijn, als je die dingen nog meer doet wordt je er nog beter in. Ik ben toevallig goed in scheikunde.

Scheikunde is logisch

Met scheikunde weet ik gewoon hoe het werkt. Het is logisch hoe alle formules werken en wat je ermee uitrekent. Als de leraar ze eenmaal voor heeft gedaan snap ik gewoon hoe ze in elkaar zitten. Meneer J. R. Kammen, mijn scheikundedocent, legt alles ook heel en duidelijk uit. Hij heeft me ook dit jaar weer opgegeven voor de olympiade, die nog wel lastig wordt.”

Op school heeft Muilwijk geen problemen met scheikunde. ,,In de klas krijg je gewoon bekende situaties die niet al te ingewikkeld zijn. Als iets alsnog niet duidelijk is kan je het opzoeken in je binas. Dat boek is echt geweldig, alles staat daar in. Voor de scheikundeolympiade krijg ik een stuk ingewikkelder sommen en stoffen waar ik nog nooit van heb gehoord. Dan is het maar raden naar de goede formule om toe te passen. Als je de geleerde stof met een juist inzicht toe kan passen op onbekende situaties, dan heb je talent.”

Hoe Muilwijk zijn talent toe gaat passen na zijn middelbare schooltijd weet hij nog niet precies. ,,Ik heb gesolliciteerd bij de luchtmacht, voor een opleiding tot officier van de technische dienst. Na die opleiding krijg ik dan te maken met alle militaire systemen die met techniek te maken hebben. Ik heb wel al begrepen dat dat vrij vol zit. Als ik daar niet binnen kom wil ik kijken naar civiele techniek, of naar lucht- en ruimtevaarttechniek.”

advertentie